Insta360 GO action cam voor FPV

Zonder Corona waren de nieuwe Europese droneregels al een feit. In een notendop kun je zeggen dat een drone boven de 250 gram niet zomaar de lucht meer in kan. Een standaard vijf inch racedrone met GoPro weegt al snel 500 tot 700 gram, wat dus te veel is. De laatste maanden zie je om deze reden de trend ontstaan dat er kleinere drones de markt ingeslingerd worden. Al die kleinere drones tillen een GoPro van 120 gram niet zo makkelijk op, dus ook in de accessoires wordt er veel op gewicht bespaard. Zo zie je dat mensen hun nieuwe GoPro strippen en alleen de benodigde onderdelen gebruiken. Ook zijn er mensen die uitwijken naar kleinere action cam zoals de Insta360 GO.

Zoals de titel van deze blog al zegt, heb ik via Amazon een Insta360 GO action cam gekocht voor een kleine 160 Euro. Volgens Tweakers de laagste prijs sinds de release in augustus 2019. Wat je voor dit bedrag krijgt is dus een kleine camera, ontworpen om korte clips van 30 tot 60 seconden te schieten.

Nurk FPV zag het potentieel van deze lichtgewicht camera voor FPV en heeft hij contact gezocht met Insta360. Het idee hierbij was dat de camera tijdens het vliegen luchtkoeling krijgt en minder snel oververhit raakt. Hierdoor is het nu mogelijk om clips van 5 minuten op 1080p en 30fps te filmen.

Insta360 GO carriers

Zo’n kleine camera is leuk, maar waarmee en waarvoor ga ik deze gebruiken? Naast de Insta360 GO heb ik ook een BetaFPV 95x V2 gekocht. Deze quadcopter zal ik voornamelijk gaan gebruiken in combinatie met de Insta360 GO. Daarnaast heb ik een tweetal KingKong LDARC ET125 v2 en een Emax TinyHawk 2 die met enige aanpassing deze camera met gemak moeten kunnen dragen. Hieronder een korte vluchtvideo die ik met de BetaFPV 95x V2 en de Insta360 GO heb gemaakt.

Met de Insta360 GO kan ik vanaf heden dus met al mijn kleine drones Full HD video’s van vijf minuten maken. Het voordeel van kleine drones is dat ze veel minder luidruchtig zijn, minder gevaarlijk zijn en “low profile” zijn. Iemand zal een kleine drone minder snel gevaarlijk vinden.

Wat me persoonlijk opvalt, is dat de video op mijn mobiel er beter uit ziet dan op de PC. YouTube comprimeert de video klaarblijkelijk behoorlijk. Wat ook opvalt is dat de exposure van de Insta360 GO niet vast te zetten is. Hierdoor zie je bij het maken van een flip (koprol) dat de aarde een zwart vlak wordt en de lucht goe zichtbaar is.

Flowstate softwarematige beeldstabilisatie

Ik heb overwogen om een HD of 4K whoop te bestellen in plaats van de 95x V2. In dit geval heeft de drone een camera aan boord die dus HD of 4K beelden schiet. Op zich ook helemaal prima, maar vooralsnog bieden deze camera’s geen softwarematige beeldstabilisatie. Als schokken die de drone ervaart (ook de eventueel slechte stuurmanskunsten) zie je terug in je video’s. Daarnaast heb je op deze manier voor iedere drone een high res camera nodig die je inbouwt, met de Insta360 GO met Flowstate beeldstabilisatie heb je daar geen last van.

Wat ook fijn is om te weten, is dat de Flowstate stabilisatie pas in post productie wordt toegevoegd aan je video. Zo kun je kiezen voor drie opties:

  1. Flowstate stabilisatie
  2. FPV stabilisatie (GO moet een staande oriëntatie hebben)
  3. Geen stabilisatie

Wat zit er naast de GO nog meer in de doos

De meegeleverde accessoires zal ik persoonlijk (denk ik) niet snel gebruiken. Maar wie weet! In ieder geval krijg je de charge case. Dit apparaatje dient zowel als een docking station, als een powerbank (voor de GO) en als een opbergdoosje. Verder worden er een ketting met magneet, USB-kabeltjes, een pivothouder en een clip meegeleverd.

Videokwaliteit

Inmiddels bezit ik een klein stapeltje action cam’s, maar de Insta360 GO is zeker weten de kleinste en de lichtste. Om iets met de video’s te kunnen doen heb je wel je telefoon en de case nodig. Wat deze camera voor mij heel praktisch maakt, is de Flowstate stabilisatie waardoor er geen trillingen (jello) in je video voorkomen.