LDARC Tiny 6X RTF unboxing en initiële gedachten

Op vakantie gaan is leuk, maar wanneer je met de trein gaat ben je nogal beperkt in wat je mee kunt nemen. Daarnaast wil ik niet altijd mijn hele vijf inch drone arsenaal mee nemen. De Spektrum radiozender die ik normaliter voor mijn quads gebruik is aan de forse kant. Daarom ben ik op zoek gegaan naar een leuke ready to fly Whoop quadcopter waarbij het formaat en de kwaliteit van de radiozender de belangrijkste factoren zijn. De Tiny 6X lijkt in combinatie met de Tiny X8 radiozender helemaal perfect!

Reputatie KingKong LDARC

Het Chinese (o.i.d.) KingKong wat tegenwoordig LDARC heet, heeft in mijn hoofd een goede reputatie. Zelf beschik ik over de 90GT waar ik zeer over te spreken ben. Ook kom ik regelmatig andere piloten tegen die met een LDARC quadcopter vliegen. De Fly Egg zal hiervan zeker de bekendste zijn. Dat de keuze op de Tiny 6X RTF is gevallen is daardoor niet heel vreemd.

Eachine E010 vs Eachine E013 vs Tiny 6X

Verzameling micro drones.
Inmiddels heb ik al een aardige collectie Whoops.

Naast de Tiny 6X speelden er wel een aantal andere quadcopters een rol. De E010 van Eachine is een quadcopter zonder camera en komt met een hele kleine speelgoedachtige radiozender. Wanneer je deze via BangGood koopt ben je slechts negen a tien kwijt. Wel moet je dan zelf nog een FPV camera op de quadcopter monteren en solderen. Ik moet eerlijk bekennen dat ik er hier inmiddels twee van heb liggen (mocht je de foto niet hebben bekeken). Mijn kinderen vinden het geweldig om op en neer te gaan met deze goedkope dronetjes.

De E013 van Eachine is een quadcopter die je voor circa dertig Euro kunt kopen en bevat wel een camera. De radiozender ziet er steviger, luxer en een maatje groter uit dan die van de E010.

Label op de LDARC Tiny Case.
Het label op de Tiny Case die zegt dat het een Tiny 6X RTF set betreft.

Toch heb ik gekozen voor de meer dan twee keer duurdere Tiny 6X. Dit omdat er BetaFlight op draait. Wat inhoud dat je de quadcopter naar hartenlust kunt instellen. Ook kun je zowel manueel als in gestabiliseerde modus vliegen. Daarnaast kun je de grotere en krachtigere 716 motoren makkelijk zonder solderen vervangen. Maar belangrijker nog, de meegeleverde radiozender is briljant in formaat en mogelijkheden!

Verzending met Priority Direct Mail

De Tiny 6X heb ik op 17 april 2018 voor € 78,53 besteld en op 30 april 2018 thuis ontvangen middels PostNL. Na aftrek van een coupon en het optellen van de verzendkosten voor "Priority Direct Mail" komt het totaal uit op € 75,57. Met de verzendwijze Priority Direct Mail schijnt BangGood eventuele import- en douanekosten te vergoeden.

De Tiny 6X komt in een grote doos omwikkeld met bubbeltjesplastic. Daarom heen zit een goede laag foam schuim en daarom heen weer het afvalzakachtige materiaal wat kenmerkend is voor al hun pakketten.

Unboxing van de Tiny 6X RTF

LDARC Tiny Case
De Tiny 6X komt in de zogenaamde Tiny Case, die eigenlijk helemaal niet zo tiny is.

Wanneer het pakket is ontdaan van al het beschermde plastic, blijft er een mooie stevige plastic doos over. Deze doos kun je gewoon gebruiken voor de opslag van de Tiny 6X. Ik denk er echter over na om deze permanent in mijn Torvol rugtas te gaan gebruiken voor de opslag van reserve onderdelen. Alleen zitten er geen scheidingsvakken in, wat nadelig is voor het opbergen van kleine onderdelen.

De doos is verder behoorlijk groot en meet ongeveer 26 x 19 centimeter en is ongeveer 9 centimeter hoog. Wel geestig, want de doos van de 90GT (grotere quadcopter) is meer dan de helft kleiner.

Tiny Case met Tiny 6X en Tiny X8.
Tadaa! De Tiny 6X, LiPo en de Tiny X8 gezamenlijk in de Tiny Case.

De doos open je eenvoudig door het open klikken van de twee clips aan de voorzijde. Eenmaal geopend zie je dat de quadcopter en de radio in voorgevormd plastic zitten. Handig, want zo kunnen deze onderdelen tijdens transport niet bewegen. Ook zitten er een twee in elkaar gerolde plastic zakjes bovenop de radio, dit waarschijnlijk om beweging te voorkomen.

Inhoud van het RTF pakket

De volledige inhoud van de Tiny 6X RTF set.
De volledige inhoud van de Tiny 6X RTF set.

De Tiny Case is zoals gezegd een mooie stevige doos die je voor andere doeleinden kunt gebruiken. Waar het uiteindelijk om draait is natuurlijk de inhoud. Wanneer je de Tiny Case uitpakt vind je het volgende:

  • Tiny 6X geborstelde quadcopter met F3 AIO flight controller met ingebouwde VTX, ESC en RX800 pro ontvanger
  • Tiny X8 radiozender met 1S 600mAh LiPo
  • LiHV 250mAh 30C LiHV LiPo met PH2.0 connector
  • Voltagemeter voor PH2.0 en 1.25
  • USB oplader voor PH2.0 en 1.25
  • Failsafe instructies
  • Handleiding

Inhoud LDARC Tiny Case.
Wanneer je de handleidingen buiten beschouwing laat, draait het natuurlijk om deze spullen!

LDARC Tiny 6X quadcopter

Wanneer je de quadcopter voor het eerst ziet ga je natuurlijk vergelijken met wat je al hebt liggen. Zo ziet het er op het eerste gezicht uit alsof de plastic behuizing bij de eerste crash direct zal breken. Wanneer je de Tiny 6X oppakt valt dit echter mee en voelt de quadcopter solide en zwaar aan.

De gewichten van verschillende micro quads.
De gewichten van verschillende micro quads.

Zwaar is natuurlijk relatief want een gewicht van 26,9 gram stelt het überhaupt niet veel voor. Toch is dit 10 gram zwaarder dan de cameraloze Eachine E010 en 5,4 gram zwaarder dan de Blade Inductrix FPV. Dit extra gewicht ten opzichte van de laatstgenoemde zit vooral in de grotere motoren en in de externe RX800 Pro radio ontvanger.

Onbeschermde VTX antenne?

Het kleine koperen draadje wat uit de behuizing van de Tiny 6X steekt ziet er wat fragiel uit.
Het kleine koperen draadje wat uit de behuizing van de Tiny 6X steekt ziet er wat fragiel uit.

Met betrekking tot solide valt het gebruikte koperen draadje voor de video feed tegen. Je zou verwachten dat dit draadje nog een beschermlaagje siliconen heeft, maar niet dus. Op verschillende reviews die ik heb gekeken van de Tiny 6X werd wel benoemd dat het videobereik behoorlijk groot is. Wie weet is dit het voordeel van een onbeschermde koperen draad.

De onderkant van de Tiny 6X

De onderzijde van de Tiny 6X.
De onderzijde van de Tiny 6X.

Aan de onderzijde zie je direct de externe RX800 pro radio-ontvanger tussen de FC en het battery dock zitten. Wat je niet ziet is dat tussen de RX800 en de FC dubbelzijdig plakband is toegevoegd om kortsluitingen uit de weg te gaan.

716 geborstelde motoren

De 716 motoren zijn qua rotatierichting goed van elkaar te onderscheiden door het gebruik van verschillende kleuren kabel. Ook zijn de draden af fabriek netjes verwerkt met O-ringen waardoor draden niet in de motoren belanden of ver naar onderen uitzakken. Handig is ook dat de motoren connectoren hebben op de FC. Hierdoor heb je bij een defecte motor geen soldeerbout meer nodig.

De motoren in de Tiny 6X zijn ook een slag groter dan bij andere vergelijkbare drones. Ik ben benieuwd naar hoe dit tot zijn recht komt tijdens het vliegen.

Jammie! Knopjes!

Boot button en VTX button van de Tiny 6X
Boot button en videofrequentie uitvoeren met een klik!

Wanneer je door de behuizing kijkt op de bovenstaande foto, zie je twee knopjes. Met de linker kun je door de verschillende videofrequenties zappen. Met de rechter kun je de flight controller in boot modus plaatsen en je firmware updaten.

Je kunt gebruik maken van zestien verschillende video frequenties. Beginnend bij 5658Mhz en eindigend bij 5945Mhz, je keuze wordt vervolgens aan de hand van twee LED's aangeduid. Niet al te handig wanneer je dit zonder video ontvanger probeert in te stellen, omdat je dan alle kleurencombinaties uit je hoofd moet leren.

Beter is het om je video ontvanger erbij te pakken en die in te stellen om je voorkeurskanaal. Vervolgens zap je door de verschillende kanalen heen op de Tiny 6X tot dat je beeld hebt op je video ontvanger.

De meegeleverde LiPo

Je krijgt bij de RTF set slechts één enkele 250mAh LiHV Lipo.
Je krijgt bij de RTF set slechts één enkele 250mAh LiHV Lipo.

Het is dat ik al een batch nieuwe LiHV LiPo's heb liggen, want een enkele batterij in je RTF set stelt weinig voor. Wel is het fijn dat de connector een PH2.0 is, op mijn Inductrix zit namelijk een 1.25mm connector. Het nadeel van deze 1.25mm connectoren is dat na circa dertig cycli de pinnen uit elkaar gaan staan. Dit heeft als gevolg dat de Voltage overdracht minder wordt en je nog vrij volle batterij sneller leeg lijkt. In theorie is deze dan echter nog 3,9 Volt waar je nog een volle minuut mee zou moeten kunnen vliegen.

Het zou leuk zijn als je in deze set, zeker voor beginners, een optie hebt om meerdere batterijen te kiezen. Maar je kunt ze natuurlijk ook gewoon los bijbestellen. Het lijkt me immers logisch dat je de beschrijving van de RTF set leest voordat je besteld.

LDARC Tiny X8 radiozender

De ontvangen Tiny X8 radiozender werkt!
De ontvangen Tiny X8 radiozender werkt! Na ja, de lampjes branden!

Briljant, dat is wat ik eerder in de inleiding over deze radiozender schreef. Het enige nadeel is waarschijnlijk dat modelgeheugen ontbreekt waardoor je niet makkelijk met meerdere quadcopters kunt vliegen. Maar ach, dat hindert niet want ik wil deze radiozender gebruiken wanneer ik op pad ben en weinig spullen mee kan nemen.

Wauw een Lipo en geen AA's!

Het binnenwerk van de Tiny X8 radiozender af fabriek.
Het binnenwerk van de Tiny X8 radiozender af fabriek.

De achterkant van de radiozender kun je open schuiven. Allereerst valt op dat er in deze zender niet gewerkt wordt met AA batterijen, maar met een één cel LiPo van 600 mAh. Deze LiPo kun je via een micro USB poort opladen.

Op de bodem vind je links de aan-, uit schakelaar en de micro USB oplaadpoort.
Op de bodem vind je links de aan-, uit schakelaar en de micro USB oplaadpoort.

Opladen via micro USB is natuurlijk super handig, zeker wanneer je geen grote lader mee wilt nemen. Maar als ik thuis eens wil opladen kan ik dit natuurlijk ook veel sneller via mijn SkyRC lader doen. Daarvoor moet ik wel de LiPo uit de zender halen en hier gebeurde iets jammerlijks.

Houston we have a problem...

De connector zag er solide uit. Toch kun je beter een klein tangetje gebruiken om de LiPo te ontkoppelen.
De connector zag er solide uit. Toch kun je beter een klein tangetje gebruiken om de LiPo te ontkoppelen.

Je kan met je vingers net niet lekker de connector vastpakken, dus ik trok aan de draadjes vlak voor de krimpkous. En zoals je ziet trek ik prompt de draadjes uit de connector. Na een kleine inspectie lijkt het er op dat de gebruikte connectoren op de draadeinden geen grip punten hebben. Mijn advies is dus om een klein tangetje te gebruiken wanneer je de LiPo uit de zender wilt halen.

Ik heb de krimpkous van de connector gehaald, de draadjes er weer ingestoken en vervolgens met isolatietape een en ander strak vastgezet. De bouwkwaliteit van de LiPo in het algeheel is ook matig. De printplaat die op de bovenstaande foto links zit (niet zichtbaar) zit los en steekt iets uit.

Kanalen omdraaien

Aan de binnenzijde is het ook mogelijk om de kanalen om te draaien. Volgens mij heb je dit niet nodig in combinatie met de Tiny 6X, maar wanneer je gebruik maakt van een andere ontvanger in een andere drone.

De Tiny X8 radiozender weegt iets meer dan 230 gram.
De Tiny X8 radiozender weegt 230 gram inclusief 600mAh 1S LiPo.

Zo zie ik mezelf in de toekomst nog wel een RX800 pro (of ander merk) ontvanger kopen en deze op mijn 90GT monteren. Op dat moment kan ik altijd ergens vliegen met een kleine brushless drone, ben ik niet alleen maar aan binnen vliegen gebonden en is het allemaal zeer mobiel.

Gewicht en formaat van de Tiny X8

Zwaar is deze zender zeker niet, eigenlijk bevalt het totaalgewicht van 230 gram me wel. Ook zit de algehele buitenkant goed in elkaar. Zeker niet zo goed als de Spektrum DX8 G2, maar het is stap voorwaarts ten opzichte van de gemiddelde speelgoed radiozender.

Formaat vergelijking van verschillende radiozenders. Links de Spektrum DX8 G2, rechtsonder de LDARC Tiny X8 en rechtsboven de naamloze Eachine zender voor de E010.
Formaat vergelijking van verschillende radiozenders. Links de Spektrum DX8 G2, rechtsonder de LDARC Tiny X8 en rechtsboven de naamloze Eachine zender voor de E010.

Zoals de bovenstaande afbeelding illustreert is de Tiny X8 een heel stuk kleiner dan de Spektrum. Een grote radiozender zoals de Spektrum kun je op twee manieren vasthouden. Allereerst kun je je duimen op de bovenkant van de sticks leggen en zo sturen. Met de tweede manier pak je de sticks tussen duim en wijsvinger vast. Persoonlijk heeft deze laatste manier mijn voorkeur, maar de twee zenders aan de rechterzijde zijn dusdanig klein dat je alleen je duimen kunt gebruiken.

Dit is niet erg, maar toen ik deze RTF set bestelde had ik hier niet over nagedacht. So you know!

USB oplader

LDARC USB oplader in verpakking.
Een kleine USB oplader voor zowel 1.25mm als PH2.0 connectoren.

De meegeleverde oplader is een printplaat met daarop een USB connector. Wanneer je deze in een USB poort steekt, kun je een Molex 1.25mm of PH2.0 LiPo mee laden. Wat leuk is, is dat er ook een schakelaar op het bordje zit waarmee je het voltage kunt wijzigen. Je hebt hierbij de keuze tussen 4,2V (LiPo) en 4,35V (LiHV).

De batterij die met deze RTF set wordt geleverd is een LiHV batterij. Deze heeft dus een hoger voltage waarmee je meer power hebt dan de standaard LiPo batterij.

Tiny Meter

LDARC Tiny Meter Voltage checker.
Altijd handig een Voltage checker!

Het laatste gebruiksvoorwerp uit de doos is de zogenaamde Tiny Meter. Feitelijk is dit niets meer dan een Voltage checker voor 1.25 en PH2.0 connectoren. Het geeft het Voltage in een batterij aan middels een aantal LED's. Branden alle LED's dan is de batterij geladen tot 4,35 Volt. Is die leeg? Dan branden er geen LED's. Vrij straight forward eigenlijk! Altijd handig in de gereedschapsdoos.

Conclusie tot dusver

Voor wat ik tot dusver heb gezien is het een leuk totaalpakket en lijkt het een prima set om mee op vakantie te nemen. Vooralsnog heb ik nog niet met de Tiny 6X gevlogen, maar daarover volgt komende week nog een blog. Na ja, eerder een vlog denk ik zelfs!

--- UPDATE 28 JUNI 2018 ---

Inmiddels heb ik er een paar vluchten opzitten met de Tiny 6X. Ik heb wel de camera en de houder hiervoor vervangen, dit omdat ik met mijn Fat Shark alleen maar zwart wit beeld en slecht ontvangst had. Hieronder een vluchtvideo met de Tiny 6X gemaakt op camping Geversduin te Castricum.

https://youtu.be/ioc-a1xZfG4

FPV vlieguitrusting camping Geversduin.
Op camping Geversduin was dit de uitrusting waar mee ik vloog.

--- EINDE UPDATE ---

Enige minpuntjes die ik heb gevonden zijn de slechte kwaliteit van de LiPo in de radiozender; Het onbeschermde koperen videodraadje; Dat je niet lekker kunt pinchen met de radiozender en dat je de handleiding nodig hebt bij het zoeken van de juiste frequentie.

Wil je deze set ook kopen? Dat kan via BangGood, op de productpagina van de Tiny 6X vind je meer informatie. Los van de 6X zijn er ook een 7X en 8X, deze modellen zijn iets groter en hebben sterkere motoren.

Wil je alleen een Tiny X8 radiozender kopen met een RX800 pro erbij omdat je ook een compacte drone wilt hebben? Dat kan ook via BangGood!