Realacc RX150, quad met een rugtas

De afgelopen maanden vlieg ik met regelmaat in simulators als LiftOff en FPV Free rider, maar hé! In het echt vliegen met een vijf inch racedrone is toch echt andere koek. Alles gaat zo ontzettend snel, met circa 15% throttle hangt de drone stil in de lucht en alles boven die 15% is gewoon pure power. Om toch echte ervaring op te doen vlieg ik ook met de KingKong LDARC 90GT maar met een beetje meer dan windkracht 2 a 3 heb je hier buiten niet veel aan. Daarom ben ik ergens in november begonnen met het verzamelen van spullen voor het maken van een kleinere, minder krachtige quad. Ook was het een vereiste om goedkoop onderdelen te kunnen vervangen. Nu sinds een kleine maand is mijn RX150 gereed en dit is een voor mij hele goede, goedkoop te onderhouden trainer.

De totale kosten van deze 193 gram wegende quad (272 gram met lipo) liggen op circa € 190,00 (mits je alles in één keer goed doet :/ ). Achteraf gezien had ik qua bouwkosten misschien beter een pre-build model via één van de bekende Chinese webwinkels kunnen kopen. Maar goed bouwen is leren, bouwen is ontdekken en bouwen is leuk!

Quad onderdelen en koopjes jagen

Één van mijn tics is koopjes jagen en niets is zo veranderlijk als de prijzen van quadcopter onderdelen. Dit komt voornamelijk doordat de techniek steeds geavanceerder wordt. Hierdoor ontstaan nieuwere en betere producten, waardoor de prijzen van de "oude" producten lager en lager worden. Daarnaast zijn er zo nu en dan acties bij webwinkels waardoor de toch al lage prijzen nog lager worden.


Emax RS1306 3300kv motoren, gekocht voor € 6,73 per stuk!

Zo heb ik ergens begin november - bij Hobbyking - zes Emax RS1306 3300KV motoren op de kop weten te tikken voor € 6,73 per stuk. Wil je ze nu kopen? Dan betaal je zo'n € 10,00 per stuk. Ik had destijds ook mijn oog al laten vallen op het RX150 frame van RealAcc, wat een vrij exacte kloon is van de Armattan MRP 130 FPV. En zo begon de bouw van mijn drie - en vier inch propeller zwaaiende quadcopter.

Ander interessant feit is: Hoe kleiner de quad, hoe kleiner de prijs!

Volledig Matek systeem

Na twee quadcopters gebouwd te hebben met een Naze32 rev6 - en één met een Matek F405-OSD flight controller. Wist ik dat ik voor deze drone ook Matek wilde gebruiken. De Matek FC is van alle gemakken voorzien en werkt in harmonie met de Matek- stroomverdeler, videozender en extra luide pieper. Ten op zichte van de Naze32 bied de F405 zoveel meer gemak en functionaliteit.

Tussen de FC en de stroomverdeler loopt bijvoorbeeld een ribbon kabel. Deze geeft alle ESC informatie door aan de FC en voorziet de FC ook van stroom. Dit scheelt veel gesoldeerde draden en maakt het een veel nettere bouw.

De Matek onderdelen zijn zo in te stellen dat je via het FPV scherm je drone kan PID tunen en op andere frequenties kan laten uitzenden. Dit was met de Naze32 niet mogelijk zonder een laptop paraat te hebben. Ook is er via BetaFlight een OSD in te stellen met tal van opties.

Wat ik erg mooi vind van de videozender is dat deze met specifieke LED's aangeeft op welke band, kanaal en met welke kracht er uitgezonden worden. Deze is daarbij met twee knopjes ook zeer makkelijk te bedienen.

Runcam Swift 2 FPV camera


De Runcam Swift 2 met 2.3mm lens.

Omdat het een wat ouder frame is, past de Runcam Swift 2 er standaard niet lekker in. Dit frame is gemaakt voor de oudere FPV camera's zoals de Runcam Rotor Riot Swift 1, deze camera heeft smallere uitstekende montage steeltjes :S die zo in de voorgeboorde carbon gaten vallen.

Om de camera te plaatsen heb ik met een vijl de gaten groter gemaakt. Als ik dit niet had gedaan dan bleef er ruimte over tussen de aluminium horizontale spacers en het carbon.

Los van dat BetaFlight een OSD heeft, heeft de Runcam ook een OSD. Omdat het BetaFlight OSD veel uitgebreider is, staat het OSD van de Runcam uit.

ESC stroomregelaars

Toen ik mijn Dquad Inimini H aan het bouwen was had ik daar initieel 20 Ampere ESC's op gemonteerd. Tijdens de tweede testvlucht vloog er één in de brand en volgde er een lichte crash met héél veel rook. De overige drie ESC's waren nog in prima staat en heb ik nu dus gebruikt voor de RX150. Het zijn Little Bee Favourite S 20 Ampere ESC's gekocht bij een Chinese webwinkel. Omdat deze wat ouder zijn ondersteunen ze geen Dshot zonder zelf een capacitor te verwijderen.

De rugtas

De rugtas van de RX150 en de montage van de capacitor.

De RX150 is zeker een veel kleiner frame dan de Inimini H en daagt je dus ook uit om creatief te zijn met de te monteren onderdelen. Zo is de camerabehuizing direct op de FC en het PDB gemonteerd. Ook omdat ik gebruik maak van een grotere videozender en een grotere pieper, daarom zijn door ruimtegebrek de ontvanger en de pieper achterop de quadcopter geplakt. Dit lijkt op een rugtas, echter moet je wanneer je LOS vliegt deze rugtas niet verwarren met de camera.

Ook loopt de verlengkabel van de videozender naar het antenne montagepunt, net te ruim naar achteren waardoor het op dit moment nog niet mogelijk is om met 4 inch propellers te vliegen.

Lipo's voor deze quad


Turnigy Nano-tech 850mAh 3s 45-90C lipo van 50,9 gram.

Hoe kleiner de drone, de kleiner de prijzen worden. Dit merk je zeker bij de Lipo's, een 850mah 3S accu voor de RX150 kost ongeveer €7,00 en hier vlieg je zeven minuten mee. Een 1550mah 4S accu kost je al snel €20,00 en je vliegt er praktisch even lang mee.

De eerste vluchten

Na een paar maanden van op onderdelen wachten, solderen, het maken van hele domme fouten (zwart op rood solderen en vice versa) en het instellen van de ESC's en de basisgegevens. Is het moment daar (geweest) om de eerste vlucht te maken.

In eerste instantie maakte de quad op de yaw as hele schokkerige bewegingen wanneer je buiten vloog. Dit bleken uiteindelijk te hoge I waarden in de PID tune. Inmiddels vliegt deze quad perfect en is deze lang niet zo intimiderend om FPV te vliegen als een grotere vijf inch quad, kortom de perfecte trainer!

Onderdelenlijst

Naast de onderstaande onderdelen heb je natuurlijk ook heel wat hand en span materiaal nodig. Dingen als isolatietape, soldeertin, siliconen kabel, connectoren, en krimpkous.

 • Realacc RX150 frame (€15)
 • Matek F405-OSD flight controller (€21)
 • Matek FCHUB-6S PDB (€5)
 • Matek HV VTX (€21)
 • Matek loud beeper (€3)
 • E-max RS1306-3300KV motoren (4x €6,50 = €26)
 • Favourite LittleBee 20A Spring (4x €9 = €36)
 • Runcam Swift 2 (€25)
 • Redcon 2.4G receiver (€5,50)
 • Realacc carbon LiPo beschermingplaatje (€3)
 • DYS 3030x3 propellers (4x €0,50 = €2)
 • LiPo 3S 850mah (€7)