Blade Zeyrok, een leuke beginnersdrone voor buiten

Afgelopen september werd mijn vader zestig, genoeg reden voor een leuk cadeau! Namens mijn moeder, zusjes en mijzelf heb ik een beginnerspakket aan drone spullen bij elkaar gezocht. Omdat ik de te geven Blade Inductrix drone zonder afstandsbediening voor €59,00 kon kopen, moest ik op zoek naar een afstandsbediening. Een losse bijpassende afstandsbediening vond ik voor €49,00 te duur. Daarom ben ik op zoek gegaan naar een goedkope drone waarbij een afstandsbediening inbegrepen was. Uiteindelijk vond ik deze voor €59,99 in de vorm van de Horizon Hobby Blade Zeyrok bij Toemen.

De Blade Zeyrok is af fabriek zeer goed verpakt. De doos is stevig, dit komt mede door het gebruikte voorgevormde piepschuim waarin de inhoud is opgeborgen.

Blade Zeyrok in de doos.
De Blade Zeyrok in de doos.

Als alles uit de doos op tafel is neergezet valt als eerste op hoe licht de drone daadwerkelijk is. Enfin, het volgende is inbegrepen.

Alle onderdelen van de Blade Zeyrok op tafel uitgestald.
Alle onderdelen van de Blade Zeyrok op tafel uitgestald.

  • Blade Zeyrok
  • 3.7V 750mAh Lipo + USB-lader
  • Vier reserve propellers
  • Spektrum MLP6 radio
  • Vier AA batterijen
  • Schroevendraaier
  • 3M tape
  • Handleiding

Verschillende varianten

De Blade Zeyrok wordt sinds begin 2016 in het geel en in het groen geleverd. Er zijn per kleur drie verschillende varianten. Allereerst de BNF (zonder afstandsbediening voor €54,99), de RTF (ready-to-fly voor €59,99) en de RTF met camera (€79,99).

Los van dat ik een afstandsbediening nodig had, zou ik voor een meerprijs van vijf Euro altijd de RTF variant kiezen. De afstandsbediening zou je eventueel via Marktplaats kunnen verkopen, waardoor de uiteindelijke prijs van de drone ongeveer €30,00 word. De meerprijs voor de drone met een camera is belachelijk. Je kan de HD camera alleen gebruiken voor het maken van foto's en filmpjes op goed geluk, niet voor FPV.

De ready-to-fly Blade Zeyrok zonder camera

Als je een mooie drone wilt kopen, zou je deze drone dan overwegen? Ik zelf niet, qua vormgeving vind ik deze drone gewoon lelijk. Maar als we verder kijken dan het uiterlijk, zie ik een qua gewicht lichte drone. Slechts 125 gram met accu en qua formaat is het 240mm motor tot motor (diagonaal).

Omdat er geen propellerbeschermers voor deze drone beschikbaar zijn en vanwege het formaat, is het niet aan te raden om binnen te vliegen. Een rustig park of grote weide is aan te bevelen.

Blade Zeyrok met accu slechts 125 gram.
Blade Zeyrok met accu slechts 125 gram.

Door het nogal kenmerkende uiterlijk zijn de zijden, voor- en achterkant tijdens het vliegen goed te herkennen. Oriëntatie in de lucht is dus niet al te ingewikkeld.

De LED verlichting op deze drone zou je ook moeten helpen met de oriëntatie tijdens het vliegen. Maar door de massief ogende behuizing zie je de LED verlichting niet altijd even goed.

Verschillende vluchtmodi

De Zeyrok wordt met drie vluchtmodi geleverd. Allereerst is er de veilige autolevel modus, wanneer je geen input geeft hangt de drone altijd horizontaal in de lucht. De drone beschikt niet over GPS, dus op dezelfde plek stil hangen is er niet bij.

Als tweede modus wordt er wederom gebruik gemaakt van autolevel. Wanneer je echter de rechter stick verder naar de zijkant beweegt, is er een punt waarbij de Zeyrok een automatische rol of flip maakt. Dat deze functie in de stick is verwerkt is leuk, er zijn ook modellen waarbij je op een knop moet drukken om een dergelijke stunt uit te voeren. Nadeel is wel dat wanneer je per ongeluk je stick te ver naar de zijkant beweegt, je een stunt doet.

Als laatste is er de acro modus en in deze modus heb je de volledige controle over de Zeyrok. Dit wil zeggen dat er geen autolevel modus is, en dat wanneer je geen input geeft de Zeyrok in de richting blijft vliegen waarin je deze gezet hebt. Ook het maken van stunts doe je volledig manueel.

De Spektrum MLP6 afstandsbediening

Voor de MLP6 afstandsbediening geldt ook dat deze erg licht aanvoelt. Wanneer je de batterijen toevoegt weegt het geheel 237 gram.

De Spektrum MLP6 afstandsbediening weegt met batterijen 237 gram.
De Spektrum MLP6 afstandsbediening weegt met batterijen 237 gram.

De afstandsbediening voel met de batterijen erin best lekker aan, zeker niet te licht. Het blijft echter wel een plastic apparaat en dat voel je ook. Dit is echter niet een nadeel, de sticks bewegen snel en tikken lekker door.

De achterzijde van de Spektrum MLP6 zender.
De achterzijde van de Spektrum MLP6 zender.

Aan de bovenzijde van de afstandsbediening vind je twee schakelaars. Één voor het maken van foto's en video's, de andere voor het schakelen tussen de verschillende vluchtmodi. Ook vind je op de batterijklep een instructie over hoe je een andere drone kunt koppelen.

Omdat deze MLP6 zender het DSMX protocol van Spektrum gebruikt, kun je deze voor meerdere drones, vliegtuigen en helikopters van Horizon Hobby gebruiken. Hou er wel rekening mee dat deze zender geen modelgeheugen (m.u.v. het huidige model) heeft. Iedere keer als je met een andere drone wilt vliegen, dien je deze dus opnieuw met elkaar te verbinden.

Spektrum MLP6 zender werkt ook met de Horizon Hobby Blade Inductrix FPV.
Spektrum MLP6 zender werkt ook met de Horizon Hobby Blade Inductrix FPV.

Vliegtijden en vliegeigenschappen

Zelf heb ik twee keer gevlogen en beide keren vloog ik acht minuten op een volle accu. Ik moet zeggen dat het rap accelererend en makkelijk bestuurbaar apparaat is, ook de ingebouwde flips en rolls zien er goed uit en zijn makkelijk uit te voeren. De Zeyrok heeft weinig moeite om de stunt op te vangen qua hoogte. Na circa acht minuten gaat de LED verlichting knipperen en weet je dat het tijd is voor een nieuwe accu.

Accu's en laden

De Zeyrok komt standaard met één accu. Een originele accu is voor €10,00 zeer aan de prijs. Daarom raad ik je aan eens bij HobbyKing te kijken, hier vind je vergelijkbare accu's rond de €3,00. Let er wel op dat je het in Europa besteld, anders kun je geconfronteerd worden met extra kosten. Let ook op het formaat dat je besteld, de Zeyrok heeft aan de onderzijde namelijk een band waarin de originele accu perfect past. Of een HobbyKing accu ook net zo goed past is natuurlijk de vraag.

De onderzijde van de Blade Zeyrok.
De onderzijde van de Blade Zeyrok met JST-connector en montageband voor de accu.

Als je meer accu's koopt is de USB-lader snel niet meer toereikend. Je zult snel een lader als deze of deze nodig hebben waarmee je twee of meer accu's tegelijk kunt laden. Het voordeel van een dergelijke lader is dat je deze voor al je huidige en toekomstige drones kunt gebruiken.

Met de meegeleverde accu vloog ik ongeveer 8 minuten op een volle lading. Dit was inclusief figure eights, flips en rolls.

Conclusie

Na ongeveer zestien minuten vliegen met de Blade Zeyrok valt me op dat je voor het geld deze drone niet hoeft te laten liggen. Het is een leuke stabiele drone voor buiten om LOS (line of sight) te leren vliegen en eventueel wat stunts te doen. Vergelijk het met een drone van de Action, maar dan kwalitatief tien keer beter voor twee keer het geld. Ook kun je voor deze drone reserveonderdelen kopen.

Wanneer je zeker weet dat je verder gaat met de drone hobby zul je deze drone ondanks de acro modus overslaan en je geld in een andere drone investeren. Dit omdat de prijzen van onderdelen belachelijk duur zijn en er geen standaard FPV mogelijkheid is. Acht euro voor vier proppelers en alles in de drone is zo'n beetje van plastic. Wanneer je iets te hard ter aarde komt is de kans op schade dus groot en de hoeveelheid reserveonderdelen beperkt. Ook hebben de proppelers geen bescherming en uit ervaring zeg ik dat je deze extra propellers hard nodig gaat hebben.

Wanneer je FPV wilt vliegen en als je een beetje handig bent, kun je een camera en videozender kopen en deze op de drone monteren. Drone Camps RC heeft hier een leuke video op YouTube over geplaatst.

Kortom, ben je een iemand die wil ervaren hoe het is om met een wat grotere drone te vliegen dan is dit een perfecte drone. Weet je zeker dat je verder gaat in de hobby? Doe jezelf dan een plezier en investeer direct in een goede lader, zender en natuurlijk drone. Denk bijvoorbeeld aan de LDARC ET115, hiermee vlieg je zowel binnen als buiten met borstelloze motoren en propellerbescherming. Propellers en andere onderdelen kosten een habbekrats, je moet het alleen uit China halen.

Ook kun je kiezen voor de KingKong LDARC 90GT. Een iets ouder model, maar wel super leuk (ik heb hem zelf ook)!