Tekenen en illustraties

De geur van vers geslepen potloden...

Net zoals andere kinderen versleet ik vroeger ook aardig wat A4-tjes. Al deze kleur- en kraservaring kwam in mijn tienerjaren goed van pas, zo tekende ik portretten van onder andere de Bee Gees en andere bekende Hollywood sterren (zie onder aan de pagina). Denk dan aan Katie Holmes, Cate Blanchett en vele anderen. Tekenen was leuk, deed ik graag en ik was er ook echt goed in.

Ergens in de puberjaren kwam de computer om de hoek kijken en veranderde het tekenen vrij snel in digitaal tekenen met onder andere MS Paint en PowerPoint. Ik maakte de meest indrukwekkende Powerpoints vol met beweging, geluiden, video's en noem maar op. Eigenlijk kun je wel zeggen dat dit een soort van websites in Powerpoint waren. Toen ontdekte ik ook Frontpage, een programma waarmee je websites kan maken. Technisch gezien waren deze sites ronduit ruk, maar ik kreeg er wel leuke vormgeving uit en het heeft me heel veel inzicht gegeven in hoe HTML werkt en wat het is. Ook waren er leuke klusjes op het gebied van drukwerk, zo maakte ik de trouwkaart de directeur van het bedrijf waar ik stage liep. Uiteraard in, hoe kan het ook anders, PowerPoint.

Officieel ondernemen

In september van 2006 besloot ik websites en drukwerk officieel aan te bieden. Ik reed naar de KvK in Alkmaar, schreef mijn bedrijf SoulWorks in in het register en reed weer terug naar huis. Ik kocht een nieuwe PC, Macromedia Studio 8 en Adobe CS2 Web & Design premium. Al met al een kostenpost van een kleine 4000 Euro. Een dag later haalde ik mijn eerste officiele opdrachtgever binnen, ESPEQ bouwopleidingen. Tot op de dag van vandaag maak ik verschillende on- en offline producten voor hen.

Inmiddels zijn er ruim 15 jaar voorbij, gebruik ik compleet andere software. Ik ben namelijk niet van de abonnementen en wil niet wanneer ik stop met betalen, mijn product kwijt zijn. Ik gebruik nu Affinity van Serif voor drukwerkopmaak en voor digitale moodboards van websites. Om websites te schrijven gebruik ik de IDE Atom.

Snelle conclusie

Als ik het bovenstaande zo schrijf kun je wel stellen dat de computer ervoor zorgde dat ik het pure tekenen uit het oog verloren heb. Uiteraard heb ik wel eens een tekening gemaakt samen met mijn eigen kinderen, maar echt een meerdaags project zoals vroeger is niet meer voorgekomen. Dit vind ik oprecht heel erg jammer want de geur van vers geslepen potloden, een zwarte handpalm en het uiteindelijke resultaat zijn superfijn.

Nieuwe start

Ik merk dat ik behoorlijk vaak te veel wil doen, en dat ik daardoor uiteindelijk helemaal niets doe. Daarom heb ik voor mezelf besloten terug te gaan naar mijn eigen essentie. Ik ga dingen doen die ik leuk vind, waar ik energie van krijg en waar ik me fit van voel. Ik ga vanaf nu dus weer:

  • Meer fietsen op de racefiets
  • Contact maken met leuke mensen
  • Focussen op mijn eigen werk en niet dat van anderen
  • Mezelf vergelijken met wie ik gisteren was
  • Kleine stappen nemen
  • En veel meer tekenen

Daarom heb ik vrij recent nieuwe potloden, fineliners en een etui gekocht. En niet zomaar het minste van het minste. Zo zijn het hele mooi Faber Castell Polychromos potloden, Sakura Micron fineliners die samen met heel veel ander tekengerei in de etui met rits passen. Zo zitten er ook mijn favoriete tekenpen, Eberhard Faber schetspotloden en heel veel Stabilo's in.

Digitaal tekenen

Mocht je in het verleden vaker artikelen in mijn blog hebben gelezen, dan ben je vast ook wel eens artikelen tegengekomen over tekentablets. Tekentablets komen in verschillende soorten en maten, bekende merken zijn Wacom en Huion. Zelf heb ik met beide merken ervaring en gebruik ik nu een Huion WH1409 V2 tekentablet. Zonder al te veel in herhaling te vallen koppel je deze tablets aan je PC en gebruik je een pen op het tablet ter vervanging van een muis. Dit werkt met programma's als Photoshop heel erg prettig, je kan met natuurlijke beweging mooi tekenen. Je kijkt echter naar je monitor, terwijl je je hand niet ziet. Dit werkt voor mij niet 100% fijn.

Er zijn alternatieven zoals tablets met een scherm, dan heb je wel de benodigde hand oog coördinatie. Maar dit is niet handig wanneer je ook digitaal onderweg wilt tekenen. Inmiddels zijn er voor ook tal van alternatieven in de vorm van iPad's en Android tablets. Zeker de huidige generatie iPad Pro's en Air met M1 processor in combinatie met Procreate, Affinity Designer en Autodesk Sketchbook lijkt me ideaal.

Faber Castell Polychromos

Potloden met super kleurafgifte

Faber Castell Polychromos tin 24 stuks

Ook jij hebt vast goedkope en kneiterharde potloden in huis van bijvoorbeeld de Action. Als je tekent moet je hard drukken en dan heb je nog minimale kleurafgifte.

Dat is met Polychromos van Faber Castell dus echt niet zo. Een streel van je potlood op het papier en er staat een mooie lijn.

Sakura Pigma Micron

Fineliners in heel veel maten

Sakura Pigma Micron Black and Gold edition set of 12

Deze Micron fineliners van Sakura Pigma zijn ideaal om details zoals wimpers te tekenen, maar ook om schaduwranden toe te voegen in je tekeningen.

Het mooie is dat deze fineliners is heel veel verschillende puntmaten voorkomen. Van heel klein, tot behoorlijk dik.

Hieronder allemaal tekeningen vanuit mijn jonge jaren (<18)