BetaFPV 95x V2 review

Recent plaatste ik al een blog over de Insta360 GO action cam. Inmiddels heeft deze action cam de nodige luchtvideo’s gemaakt. Luchtvideo’s? Yes! Misschien had je het gemist, maar deze website richt zich nogal op quadcopters aka drones. Om de Insta360 GO airborne te krijgen gebruik ik tot nu toe de BetaFPV 95x V2 quadcopter en dit bevalt me heel erg goed!

Direct besteld bij BetaFPV

Na de nodige twijfel heb ik direct bij BetaFPV op de website de 95x V2 besteld. Voor de zekerheid heb ik ook een frame en extra prop guards mee besteld. Dit om bij een crash eventueel onderdelen te kunnen vervangen. Of om één van mijn Kingkong LDARC ET125 V2 drones om te kunnen bouwen naar een pusher style quadcopter.

Bij ontvangst van mijn pakket (wat door DHL bij een paar huizen verderop bezorgd werd zonder verder enige notificatie) schrok ik. Op de doos stond niet de V2, maar de V1 afgebeeld. Gelukkig zat het in de doos wel goed!

FrSky LBT receiver blijkt ACCST te hebben

En dat is een goed ding! Ik had verwacht dat de 95x V2 een ACCESS protocol receiver aan boord zou hebben en dat ik de receiver moest vervangen. Of is het misschien wel een ACCESS receiver en is deze backwards compatible? Geen idee! Persoonlijk vlieg ik met het FrSky ACCST protocol en op een enkele quadcopter met R9.

BetaFlight 3.5.7 (OMNIBUSF4SD)

Voor ik een drone de lucht in help, check ik altijd de configurator. Puur om te zien wat de waarden zijn, welke modes er zijn ingesteld en op welke kanalen. Ik pas hier ook altijd mijn eigen voorkeuren aan.

Wat me opvalt is dat de antennes van de receiver half over de USB poort lopen. Pas dus op met het doordrukken van je USB kabel, anders heb je een gebroken antenne.

Bijna direct vliegen

Om de lucht in te komen met de 95x V2 is niet ingewikkeld. Ik heb een bestaand model op mijn Xlite gekopieerd, hernoemd en verbonden met de receiver. Terwijl de Lipo’s aan het laden waren, heb ik de flight controller naar mijn wensen ingesteld (lees: switches ingesteld) en de besturing getest.

Analoge BetaFPV (Caddx) EOS V2 camera

De analoge camera van de drone is, tot nu toe, het grootste minpunt van deze quadcopter. Net als de niet BetaFPV versie heeft het beeld in fel zonlicht weinig contrast. Daarnaast kleurt het beeld rood. Daarom heb ik via Banggood een Runcam Nano v2 besteld en geïnstalleerd in de quadcopter. De installatie van de camera is eenvoudig. Schroeven van de camera los, de drie pin connector loshalen, camera wisselen en klaar.

Current sensor niet geconfigureerd

Al tijdens de eerste vlucht viel het me op dat de current sensor niet af fabriek juist is geconfigureerd. Enkele seconden na het inpluggen van de Lipo, vertelde de OSD dat er al 200mA gebruikt waren. Na een check in de Betaflight  configurator stonden de waarden op de standaard indeling. En na de review van DroneCamps te hebben gezien, zag ik dat ook bij hem de sensor niet juist was ingesteld.

Dinogy 4S 500mAh 65C Lipo’s

Ik had voor deze quadcopter eigenlijk geen enkele quadcopter met een XT30 connector. Daarom wilde ik een aantal dedicated Lipo’s voor de BetaFPV 95x V2. Standaard worden er geen Lipo’s meegeleverd, wel worden de BetaFPV 450mAh 4s 75C Lipo’s aangeraden. Echter, als je deze mee besteld, zou je bestelling langer onderweg zijn.

Daarom ben ik in Nederland naar alternatieven gaan zoeken. QuadcoptersEnzo had een tweetal varianten. Waaronder de Dinogy 4S 500mAh 65C, qua gewicht iets zwaarder dan de aanbevolen Lipo, maar wel € 2,50 per Lipo goedkoper.

Bij een normale vlucht met een Insta360 GO vlieg ik iets meer dan twee minuten. Wat me tegenvalt, ik had namelijk gehoopt minstens drie minuten met deze Lipo te vliegen. Zodra deze Lipo’s de geest hebben gegeven, zal ik andere onder de loep nemen. De aanbevolen Lipo’s zouden namelijk 3,5 minuten mee moeten gaan (in een niet winderige omgeving).

Ook heb ik vergelijkbare modellen voorbij zien komen, waarbij er gevolgen wordt met een 600mAh 4S of zelfs 1100mAh 4S. Kortom genoeg te onderzoeken!

Formaat van de BetaFPV 95x V2

Persoonlijk heb ik nogal wat ontzag voor de grotere quadcopters. En met groot bedoel ik niet heel groot, zelf een vijf inch racedrone vind ik al ontzagwekkend. Om met een racedrone, FPV door de buurt heen te knallen vind ik zelf niet kunnen. Een TinyHawk is prima en totaal onopvallend, mits er niet al te veel wind is. Een drie inch brushless quadcopter (zoals de BetaFPV 95x V2) met prop guards is voor mij een prima uitgangspunt. Daarnaast weegt de de 95x met Lipo en Insta360 GO ongeveer 200 gram, en kan er qua gewicht niet veel stuk gaan. Zodoende durf ik wel (zoals in de bovenstaande video) door de straat heen te vliegen.

Gemfan D63 propellers

Eigenlijk is de BetaFPV 95x V2 net geen drie inch quadcopter. De Gemfan D63 propellers zijn gemaakt voor ducted quadcopters. Persoonlijk vind ik ze nogal luidruchtig (bullnose propeller), daarom heb ik ook de Gemfan 2540 triblade propellers gekocht. Deze vind je ook op het eerste model, de BetaFPV 95x (V1). Zodra ik deze heb geprobeerd vind je hier een update. Ik hoop dat met deze props de vliegtijd enigszins wordt verbeterd en er met decibels te horen zijn.

Naked GoPro case en setup

Naast de Insta360 GO 3D geprinte mount, wordt er een naked GoPro behuizing meegeleverd. Ook is er op de 95x V2 een connector gemaakt om de naked GoPro te voeden en is er een Mode ingesteld om de GoPro te starten / laden. Ik heb op dit moment nog geen naked GoPro, een echte test zal nog even op zich laten wachten.

Wel kun je met een GoPro mooiere video’s schieten dan met de Insta360 GO. Iets wat in de toekomst zeker nog wel eens zal veranderen. Maar om nu een dure GoPro te slopen… Dat zit me niet helemaal lekker.

Conclusie

Wat ik echt superfijn vind aan de combinatie van de BetaFPV 95x V2 en de Insta360 GO, is gemak. Allereerst is het allemaal lekker klein, dus makkelijk mee te nemen. Daarnaast is het gebruiksgemak van de Insta360 app echt fenomenaal. Je filmt met de drone een video, je land, koppelt de Insta360 GO aan je telefoon en je kan je filmpje direct bewerken. Waar je met GoPro (in mijn beleving) toch echt een PC voor nodig hebt. Maar goed, dit artikel gaat niet direct over de GO action cam, maar over de BetaFPV 95x V2. En ik kan eigenlijk niet anders zeggen dan dat ik dit een superleuke quadcopter vind. Zeker wanneer je filmpjes wilt maken op een verantwoorde manier, tussen mensen door, vlak langs gebouwen etc.