Met LEGO de natuur in

Het idee is verre van nieuw, maar iets nieuws proberen is altijd leuk. Zo fiets ik nu iets meer dan een jaar (met veel plezier) op een mountainbike, vind ik het leuk om foto’s te maken en ben ik nog steeds fan van LEGO. Als al deze interesses dan samenkomen in een idee, in dit geval fotografie, is dat voor mij geweldig!

 

Een jaar geleden zag ik de bovenstaande doos LEGO, vol met zogenaamde vrolijke minifigs. Het thema van de doos is Buitenavonturen (60202) en bevat allemaal poppetjes die op enige manier sporten of vakantie vieren in de buitenlucht. Het idee om de LEGO mountainbiker uit deze set te fotograferen op een MTB-parcours is toen ontstaan.

Een foto van Michael Paul Smith met geforceerd perspectief.

Ook zag ik omstreeks dezelfde tijd een aantal foto’s van Michael Paul Smith. Hij fotografeert zijn Dinky Toy autocollectie. Door gebruik te maken van een geforceerd perspectief, lijkt het alsof zijn kleine modelauto’s werkelijk deel uitmaken van de echte wereld. De bovenstaande foto ziet er vanuit een andere hoek, heel anders uit.

De foto van Michael ziet er vanuit deze hoek heel anders uit.

Door duizend-en-een andere dingen is dit project uiteindelijk naar de achtergrond verdwenen, maar… Uiteindelijk heb ik de LEGO doos een paar weken geleden via Marktplaats besteld, uitgepakt en direct buiten mee gaan ‘spelen’. Nog niet op het parcours, maar wel in de speeltuin samen met onze kinderen.

Voor een “forced perspective” zijn de huizen op de achtergrond te groot en te wazig.

Het allermooiste van LEGO modellen is dat ze precies zo blijven staan, zoals je ze neerzet. Alleen de wind kan spelbreker zijn, zeker wanneer je de minifig op een hobbelige ondergrond zet (zoals bijvoorbeeld een kei).

Door gebruik te maken van een ondiepe scherptediepte, lijkt de minifig in beweging te zijn.

Het lastige van het maken van deze stilstaande actiefoto’s, is het laten lijken dat er juist wel beweging en actie in de foto zit. Wat hierbij zeker helpt is de ondiepe scherptediepte van mijn 50mm objectief. Dit zorgt voor een waas op zowel de voorgrond als de achtergrond van de foto.

Hopen dat hij stopt!

Het enige wat nu nog rest is het bedenken van hoe ik deze LEGO minifiguren ga gebruiken in een geforceerd perspectief. Zoals in de bovenstaande foto lijkt het LEGO poppetje al aardig op een grote tafelberg te fietsen. In werkelijkheid is deze kei net aan dertig centimeter hoog.Heb je leuke ideeën? Laat het me weten!

Binnenkort zullen er nog meer foto’s verschijnen. Niet alleen van de MTB-er, maar ook van de raft en andere minifigs. Ik heb de poppetjes standaard in mijn fotografie tas zitten, dus ik ben altijd voorbereid.