De DJI Inspire 1 ombouwen

De DJI Inspire 1 is toch wel de meest iconisch drone tot nu toe, maar met een leeftijd van ongeveer zes jaar is de techniek inmiddels wel een beetje achterhaald. Wat de standaard X3 camera maakt, maak je met meer gemak met een Mavic 2 Pro. De Mavic is klein, makkelijk mee te nemen en blijft op één accu twee keer zo lang in de lucht. Daarnaast is de prijs van één Mavic accu de helft van één Inspire accu en worden de Inspire 1 accu’s niet meer gemaakt. Omdat de Inspire een gesloten systeem is, is het niet mogelijk om er een andere willekeurige LiPo op aan te sluiten. Daarom denk ik er over na om alle elektronica te vervangen, te beginnen met een Pixhawk 4.

Waarom de Inspire 1 ombouwen?

Ik vloog aan het einde van de zomer met mijn Inspire 1 boven een grasveld toen vanuit het niets de drone een noodlanding maakte. Ik kijk snel op de remote en zie dat het voltage tot onder de 3,4 Volt was gezakt. Van tevoren wist ik al dat de accucellen bij enige inspanning direct naar 3,6 circa 3,7 Volt zakken en normaal gesproken vlieg ik dan dertien minuten. De accu was vol geladen en ik was nog geen drie minuten in de lucht toen dit gebeurde.

De accu’s zelf zijn zeker niet nieuw meer met ongeveer vijftig laadcycli. Minder performance was dus te verwachten. Maar met zo’n onverwachte noodlanding, is mijn vertrouwen in deze accu’s wel een beetje in mijn schoenen gezakt. Nieuwe accu’s worden helaas niet meer gemaakt, en zijn (indien je er een vind) schreeuwend duur. Tijd voor alternatieven!

Wat wil ik gaan vervangen

De Inspire 1 is mooi om te zien. Als je ergens met een Inspire aan komt, merk je dat mensen er onder de indruk van zijn. Zeker ten opzichte van bijvoorbeeld een veel kleinere Mavic. Door deze wow-factor wil ik de Inspire niet zomaar aan de kant zetten. Daarom ben ik nu aan het onderzoeken in hoeverre ik deze met mijn kennis en kunde kan ombouwen naar een drone met vernieuwde elektronica. Het volgende wil ik gaan aanpassen:

  • DJI flight controller vervangen voor een Pixhawk 4
  • De DJI gimbal met camera vervangen voor een alternatief systeem
  • DJI GPS en kompas vervangen voor alternatief systeem
  • Radio-ontvanger vervangen voor een FrSky R9MM
  • FPV camera toevoegen

Hopelijk kan ik uit economisch oogpunt de motoren en de ESC’s blijven gebruiken. Alle andere elektronica, inclusief de twee remote controllers die ik heb, zullen worden verkocht. Mocht je interesse hebben laat het me even weten.

Wat kost een Inspire 1 tegenwoordig

Op Marktplaats zie je een DJI Inspire 1 voor ongeveer € 750 voorbijkomen. Hierbij is er dan één accu, een remote en een camera inbegrepen. Vreemd genoeg kun je deze drone nog wel nieuw kopen, je betaalt dan minimaal € 2000.

Voor dit geld kun je mijn inziens beter een een Mavic 2 aanschaffen. Met name omdat de vliegtijd langer is, batterijen beschikbaar – en veel goedkoper zijn en omdat de drone zo veel compacter en makkelijker mee te nemen is.

Mocht je zelf al ervaring hebben met het ombouwen van een Inspire 1, laat het me dan even weten. Ik ben razend benieuwd naar jouw ervaringen!