Zakelijk binnen vliegen met drones

Sinds ik met de drone hobby ben begonnen ben ik op zoek naar een manier om zakelijk te kunnen vliegen. Je mag drones pas namelijk zakelijk inzetten wanneer je aan een berg regels voldoet. Inmiddels heb ik mijn RPA-L, ROC-light en een tweetal ingeschreven en verzekerde DJI drones. Dus de manier is gevonden, echter was dit geen budgetoplossing. Wat een andere manier is om drones zakelijk in te zetten, is om in plaats van buiten, binnen te vliegen. Dan heb je op een verzekering na, geen vergunningen en brevetten nodig.

Met een racedrone beheerst door kleine ruimten vliegen is niet onmogelijk, maar in bijna alle gevallen niet wenselijk. De propellers zijn onbewaakt en er is veel te veel vermogen beschikbaar. De kans op vernieling aan andermans spullen is daardoor groot. Tenzij je natuurlijk meedoet met een indoor dronerace, dan maakt het allemaal veel minder uit.

Aan de andere kant van het spectrum kun je de DJI drones vinden. Met deze drones kun je in een gebouw vliegen, maar dit is ook niet wenselijk. Deze drones zijn in tegenstelling tot racedrones niet crashbestendig en zullen een crash niet overleven. Beelden zijn daarentegen wel mooi gestabiliseerd, maar missen het creatieve aspect en de snelheid van een racedrone.

ShenDrones Squirt met GoPro

ShenDrones Squirt V2 met GoPro Hero
Klaar voor de eerste vlucht.

Daarom is er de ShenDrones Squirt. Een kleine drie inch drone die je wel in staat stelt om door kleine ruimtes en openingen te vliegen. Doordat de propellers zijn verstopt achter een hoge duct is er aanzienlijk minder risico op vernieling en verwondingen. Ook het carbon frame draagt bij aan duurzaamheid en crashbestendigheid. Daarnaast bezorgen deze ducts de drone meer voortstuwing. Door deze extra stuwkracht kan de Squirt een GoPro Hero Black te liften. En zo is de categorie cinewhoops geboren.

Uit ervaring weet ik al dat een drie inch drone met een 4S batterij een GoPro Session kan tillen. Qua formaat is de ShenDrones Squirt dan ook zeer goed te vergelijken met mijn GEPRC Sparrow. De motoren (BrotherHobby 1407 – 3600kV) die ik heb gebruikt zijn zelfs gelijk en de propellers hebben ongeveer dezelfde maat.

Ducts en propellers

Om die voortstuwing zo optimaal mogelijk te maken, moeten de propellers zo dicht mogelijk langs de 3D geprinte ducts bewegen. Ik heb daarom de aanbevolen vier inch propellers gekocht, en op maat gemaakt met een Dremel.

Ik kwam er echter achter (na het op maat maken van de propellers) dat de ducts niet een perfect ronde vorm hebben. Ze zijn eerder wat ovaal. Door te draaien aan de bouten waaraan de ducts zijn opgehangen, kun je ze wel beter in vorm krijgen. In ieder geval heb ik de propellers met een vijl en schuurpapier zover afgewerkt, dat ze niet tegen de ducts aandraaien. Dit resulteert dus wel in minder stuwkracht, maar tegelijk ook minder risico op het slopen van de ducts.

Welke onderdelen heb ik gebruikt

Als je zelf ook een Squirt wilt bouwen, kun je natuurlijk je eigen onderdelen kiezen. Zelf heb ik de volgende onderdelen gebruikt.

 • ShenDrones Squirt V2 frame
 • 3D geprinte onderdelen gekocht bij ShenDrones
 • HolyBro Kakute F405 V2 AIO flight controller
 • Racerstar REV 35A 4-in-1 BLheli_S ESC
 • BrotherHobby Tornado 1407-3600kV motoren
 • HQ 4×4.3×3 propellers
 • Runcam Micro Swift 3 V2 analoge camera
 • ImmersionRC Tramp HV videozender
 • TBS Triumph videoantenne
 • R9M Slim Plus ontvanger
 • R9M Immortal T antenne

Creatieve vrijheid met cinewhoops

De eerste vlucht met mijn Shendrones Squirt V2. Opgenomen met een GoPro Hero 5 Black en de beelden niet gestabiliseerd.

Hierboven zie je de eerste vlucht met de Squirt, niet binnen maar buiten in de speeltuin. Ja, ik weet het, ik durfde de rioolpijp niet in. De film is opgenomen met een GoPro Hero 5 Black en met een camerahoek van ergens tussen de 10 en 15 graden.

Inmiddels vliegt mijn Squirt best goed. Wel word ik verleid tot het verder ontwikkelen van deze zogenaamde cinewhoop drone. Op Facebook kom ik regelmatig foto’s en video’s tegen waarbij er op de Squirt een gimbal is bevestigd. Tegelijkertijd is de pitch van de gimbal via de remote aan te passen. Kortom er zijn nog genoeg creatieve ideeën voor een drone als deze. Ook zijn er nog een kleinere (Nutmeg) en grotere (Geyser) variant van dit frame.

Hoe zet je de Squirt zakelijk in

De Squirt is een drone die ik zakelijk inzet bij het maken van bedrijfspresentatievideo’s en wordt FPV gevlogen. Dit wil zeggen dat ik via een soort VR bril het analoge camerasignaal zie, en ik me eigenlijk in de cockpit van de Squirt bevind.

Het mooiste is om met de Squirt een single take video te maken. Je stijgt buiten op (dit mag dus niet) en vliegt het pand in door de voordeur of openstaand raam. In het pand vlieg je een afgesproken route, waarbij je zoveel mogelijk gebruik maakt van hoogte, openingen en kieren. Tijdens het vliegen van de route, gebeuren er dingen. Denk aan een werkplaatsmedewerker die een net geschuurde lijst omhoog houd, waardoor je heen kan vliegen. Of wat denk je van het landen op een dienblad van de ober, om vervolgens een stukje verder weer op te stijgen.

In alle gevallen zorgt dit voor creatieve video’s en is het volkomen legaal (met uitzondering van het buiten opstijgen). Let wel op wanneer je dit gaat doen, of je verzekering deze activiteiten dekt. Wil je meer informatie over de inzet van deze drone, of hoe je er één kunt bouwen? Laat dan een bericht achter, of app of bel me via 06-13762471.