Bekentenissen van een suikerjunk

Snoep, koek, chips en cola, zet het bij een gemiddelde verjaardag of feestje voor mijn neus en zie mij veranderen in een hopeloos geval. Uiteraard heb ik ook goede dagen en dan kan ik deze zoete suiker en zoute verleidingen wel weerstaan. Helaas lukt mij dit over het algemeen niet en daar baal ik van.

 

Oprecht balen

Op een warme dag kan ik uitkijken en genieten van een colaatje. Waar het dan is, thuis, op een verjaardag of een leuk terras maakt nog niet eens uit. Nu is een enkel colaatje natuurlijk geen probleem, dat weet een ieder. Echter ben ik een zelf benoemd suikerverslaafde en zie ik mezelf als een echte suikerjunk. Zo neem ik na het colaatje graag nog een colaatje, wat chips, een nootje en dan nog één…

Suiker is een onbewuste verslaving

De meest bekende middelenverslavingen zoals alcohol, roken en drugs zullen de meeste mensen kunnen benoemen. Suiker zal daarentegen bij minder mensen bekend dan wel logisch zijn omdat het is ingebed in ons dagelijkse leven. Het meeste suiker dat we eten is onzichtbaar en het is verwerkt in praktisch alle producten in de supermarkt, vandaar de term “toegevoegde suikers”.

Omdat het zo ingebed is in onze voeding, realiseren mensen zich vaak niet dat ze meer suiker binnen krijgen dan dat goed voor ze is (hetzelfde geldt ook voor zout). Een aantal jaar geleden toen ik begon met minder tot geen suiker eten, vond ik de supermarkt een verschrikking. Overal verleiding tot het kopen van lekkere dingen.

Waar moet je beginnen?

Ik kan me nog goed herinneren dat ik het televisie programma “Wie overleeft Nederland?” keek. In deze serie moesten bekende Nederlanders een aantal dagen in de Nederlandse wilde avontuur overleven. Één van de kandidaten gaf na een dag aan onwijs veel hoofdpijn te hebben. Deze hoofdpijn herken ik maar al te goed en wordt veroorzaakt door je hersenen die naar suiker verlangen. Naast hoofdpijn ervaar ik zelf ook dat ik chagrijnig en futloos ben.

Wat je mensen ziet doen die dit ervaren maar niet bezig zijn met afkicken of bewust zijn van de gevolgen van suiker, is juist nog dat extra shot suiker nemen. Dit kan in de vorm zijn van het eten van een koek, of het drinken van een fris- of energiedrankje. Logischerwijs komt je lichaam steeds dieper in een neerwaartse spiraal, waarbij het lichaam om steeds meer suiker gaat vragen.

Na de hoofdpijn en chagrijnig zijn

Als de hoofdpijn samen met het verlangen naar eten, met name zoet eten, na weer een dag of twee dagen is verdwenen. Merk je vrij snel dat je je fitter en scherper voelt en eigenlijk geen trek of honger hebt. Zeker wanneer je ook je eetpatroon veranderd en eet wanneer je honger hebt. Zo stel ik mezelf altijd de vragen “heb ik honger en “is dit goed voor mij”, voordat ik iets in mijn mond stop.

Na een kleine twee weken zul je merken dat je buikomvang rap afneemt en je je minder uitgezet voelt. Voor mij persoonlijk verbeterd ook mijn stoelgang, van meerdere keren per dag poepen, nu maximaal één keer. Kortom er gaat heel wat druk van de ketel en je bent VEEL minder hongerig.

Boodschappen doen

In de supermarkt vind je maar weinig producten waar geen toegevoegde suikers inzitten. Wel merk ik sinds de drie jaar dat ik op mijn voeding let dat er in de supermarkten steeds meer biologische en duurzame producten verschijnen. Wat een goed ding is! Ook merk je dat er steeds meer vleesvervangers op de markt verschijnen, al dan niet met veel suiker en veel zout.

Eigenlijk kun je stellen dat je in de supermarkt alleen de groente- en fruitafdeling hoeft te bezoeken.

Wanneer je brood bij de bakker koopt, vraag dan eens of er toegevoegde suikers in het brood zitten. De meeste bakkers verkopen namelijk ook brood zonder toegevoegde suikers.

Mijn dieet

Wat volgens mij vooral belangrijk is, is variatie in je eetpatroon waarbij je bepaalde producten moet laten staan. Denk bijvoorbeeld aan brood met zoet beleg zoals hagelslag of Nutella. Zelf pak ik, wanneer ik brood eet, kaas met daarop komkommer en tomaat, of smeer ik er wat pesto op. Een andere dag zou kunnen beginnen met yoghurt met daarin, lijnzaad, rozijntjes en noten. En weer een andere dag met crackers, fruit of een groene paprika. Sommigen zullen er niet aan moeten denken om ’s morgens een paprika te eten, dat begrijp ik.

Qua drinken, al vind ik een colaatje erg lekker, ik drink voornamelijk water en thee. Geen limonade, geen melk en geen andere dranken uit pakken of flessen.

Tussendoortjes bestaan bij ons thuis uit fruit, snoeptomaatjes, komkommer, zelf gemaakte muesli repen en koekjes, noten, abrikozen en rozijntjes. Bij hele grote trek kun je terugvallen op een boterham.

Avondeten bereiden we met verse groenten en aardappels. Zo weinig mogelijk is voorverpakt of voorbereid. Wel maken we veel gebruik van bonen en mais uit blik, denk bij bonen aan kidneybonen en kikkererwten. Vlees eten we een keer per week en op sommige andere dagen zijn er zelf gemaakte (knolselderijburgers)- of fabrieksvleesvervangers.

Ik heb met mezelf de afspraak dat wanneer ik ’s avonds geen plannen heb, ik na het avondeten niets meer eet. Wanneer ik ’s avonds ga sporten eet ik vaak bij thuiskomst nog yogurt met granola.

Volhouden

Volhouden is voor mij het allermoeilijkste. Wanneer ik op een verjaardag veel gezondigd heb met taart, chips en cola, duurt het voor mij een aantal dagen om die lust naar zoet en zout eten te overwinnen. Wanneer ik in deze periode boodschappen moet doen, kom ik altijd wel met suiker thuis, met name chocolade. Veelal met slechte resultaten tot gevolg.

Zo hebben mijn ouders altijd tal van zoetigheden in huis. Van lekkere koekjes en snoepjes, tot aan speciaal voor mij gehaalde cranberry paté voor op een lekker broodje en wat chips en cola voor bij de borrel. Met name over de koekjes en snoepjes wordt dan simpel gezegd, als je het niet wilt, dan laat je het toch staan?

Hierdoor identificeer ik mezelf als een suikerjunk. Want hoe graag ik het ook wil laten staan, negen van de tien keer neem ik nog een koekje. En daarna nog één, en daar weer na is het kwaad geschied en ben ik zogezegd qua voeding van God los.