Planon cursus functioneel beheer in Nijmegen

Zoals ik in mijn vorige bericht schreef... Ik heb een baan! Nu is het natuurlijk niet zo dat ik de afgelopen twaalf jaar helemaal niets gedaan heb, integendeel. In die twaalf jaar heb ik meer dan honderd websites en meer dan driehonderd huisstijlproducten gemaakt voor tal van verschillende opdrachtgevers. Zes jaar geleden werden wij ouders, toen hebben we er voor gekozen om zo weinig mogelijk van kinderopvang gebruik te maken. Vanaf dat moment ben ik minder en op andere tijden gaan werken en zo was er altijd iemand van ons thuis om er voor de kinderen te zijn.

Sinds afgelopen januari gaat Pim, onze jongste ook naar de basisschool. Kortom er is overdag voor mij weer tijd vrij gekomen om dingen op te pakken. Ik kwam er echter al snel achter dat ik mensen om mij heen mis. En dan met name in de zin van met iemand kunnen sparren, een gezamenlijk doel dienen en als het doel is bereikt dit samen te kunnen "vieren". Dus ik had besloten dat ik om me heen zou gaan kijken naar een leuke functie die aansluit op mijn kennis en vaardigheden.

Wat ik aan een werkgever belangrijk vind is dat deze maatschappelijke doelstellingen heeft of beter gezegd, een maatschappelijk en duurzaam nut heeft. Daarnaast voel ik me erg aangetrokken naar kleine commerciële bedrijven en het overheidswezen. Dus na meerdere sollicitaties en veel leuke gesprekken op en over tal van verschillende functies zoals bijvoorbeeld projectmanager webdesign, communicatiemedewerker of accountmanager, ben ik aangenomen bij het Horizon College als functioneel beheerder voor tal van verschillende applicaties.

Basiscursus Planon

Qua ervaring zit het dus wel goed, ik bedoel wanneer je eenmaal weet hoe een database relationeel opgebouwd is, hoef je eigenlijk alleen maar te wennen aan de grafische schil van de software (ook wel een GUI genoemd). Toch zijn er soms pakketten die dusdanig groot zijn dat een training veel handvatten kan bieden. Zo zit ik de bovenstaande alinea's nu te typen in het kantoor van Planon te Nijmegen. Hier vind vandaag de tweede dag plaats van de basiscursus Functioneel beheer voor Planon.

Planon haar kantoor te Nijmegen.
Planon haar kantoor te Nijmegen.

Donderdag was de eerste dag en de training begon om half tien. Om op tijd te zijn en wat buffer in te bouwen stond de wekker op vijf uur en om zes over zes zat ik in de InterCity naar Nijmegen. Gelukkig waren er geen vertragingen op het spoor en kwam ik rond kwart voor negen aan bij het kantoor van Planon. Hier werd ik vriendelijk ontvangen bij de receptie met een kopje thee. Rond half tien werden ik en mijn drie medecursisten opgehaald en meegenomen naar het leslokaal.

Direct van start met Planon

Er was een korte voorstelronde en daarna werd er direct aan de slag gegaan met Planon. Planon is een systeem wat in een cloud-omgeving werkt, zo stond er voor iedere cursist een basis Planon-pakket klaar op een eigen URL. Na het inloggen (wat voor één Azerty-aanhanger lastig bleek) werd direct gevraagd het wachtwoord aan te passen naar een vriendelijker variant. Daarnaast had ik de mogelijkheid om wachtwoordbeveiliging uit te schakelen. Op deze manier kun je oneindig proberen in te loggen zonder dat er een time-out optreed. Handig wanneer je het niet meer weet!

Trainingslokaal Planon
Een van de trainingslokalen van Planon in Nijmegen.

De training was zo ingericht dat je steeds opdrachten ontving van een fictief persoon. Zo wilde deze persoon in eerste instantie toegang krijgen tot Planon en formulieren werkbaar maken. Aan de hand van deze opdrachten werd voor mij het zogenaamde afdaal principe binnen Planon duidelijk. Want naast de opdrachten legde de trainer ook uit hoe je dingen op kunt lossen, wat dingen doen en hoe de structuur in elkaar steekt.

Lekker lunchen

Aangezien het 's morgens vijf uur was toen de wekker ging, was ik blij verrukt toen om twaalf uur de trainer zei dat het tijd voor de lunch was. Bij Planon wordt het restaurant aka kantine draaiende gehouden door een cateringbedrijf. En een vrij luxe als ik het mag zeggen. Ik had een bord vol met meerdere heerlijk luxe belegde broodjes, een kaassoufflé en een jus d'orange.

Na de eerste cursusdag

Voordat de cursus begon, had ik geen idee hoe een en ander zou verlopen. Ik bedoel ik had een klein beetje ervaring met werken in Planon, dus de interface was me niet onbekend. Toch had ik geen idee wat me te wachten stond, want zoals het bij het Horizon ingeregeld staat komt het een stuk warriger over dan de standaard versie. Kortom de structuur was snel zichtbaar en ik kon daadwerkelijk direct zaken aanpassen en toevoegen. Na de eerste dag kan ik bijvoorbeeld:

  • Gebruikers toevoegen en koppelen aan een gebruikersgroep en een personeelsdocument
  • Taak specifieke interfaces aanpassen
  • Lay-outs aanpassen
  • Navigatievensters binnen gebruikersgroepen inrichten
  • Verschillen benoemen tussen zogeheten BO's en udBO's

Dit is natuurlijk fantastisch, echter restte me nu een heel ander verhaal. Ik had er voor gekozen om in Nijmegen te overnachten. Ik ben namelijk niet goed in vroeg opstaan, laat staan twee nachten achter elkaar. En zoals je misschien weet, is reizen ook niet een hobby van mij. Ik had thuis dus al een hotel uitgekozen in Nijmegen, vlak bij het centraal station en vlakbij het centrum.

Het Vlaams Arsenaal

Na een rondje lopen door het centrum en het aandoen van meerdere winkels ben ik in het Arsenaal beland. Het Arsenaal, voor de locals waarschijnlijk beter bekend als het Vlaams Arsenaal, is verdeelt in twee helften. In de ene helft zit een luxe restaurant en de andere helft een eetcafé. Aangezien een sateetje altijd lekker smaakt, heb ik voor het eetcafé gekozen.

Het Vlaams Arsenaal in Nijmegen.
Het Vlaams Arsenaal in Nijmegen.

Dit is voor het eerst dat ik alleen in een restaurant zat. In eerste instantie keek ik hier niet naar uit, maar achteraf viel alles mee. Met een stapel leesvoer in de vorm van National Geographics, heb ik eigenlijk erg ontspannen gegeten en heel wat gelezen. Het was allemaal ook best veel, dus het toetje heb ik later op de avond maar in de vorm van een Milkshake besteld.

Koopavond in Nijmegen

Na het eten en wat struinen door het centrum van Nijmegen belande ik langs de Waal. De laatste keer dat ik hier was, was zo'n beetje vijfentwintig jaar geleden. In de zomer ruilden wij dan van huis met een oom en tante van mijn moeder. Ik weet nog goed dat we dan hier ergens onderaan het Valkhofpark met vlaggetjes zaten van de fietsvierdaagse. Toen dacht ik dat veertig kilometer fietsen een hele prestatie was, inmiddels weet ik wel beter.

Bergop teruglopend kwam ik weer terug in het centrum waar het zowel kermis als koopavond was. Aangezien Nijmegen een studentenstad is, krioelde het er van de mensen en hing er een super gezellige sfeer. Echter de wekker ging deze ochtend al om 05:00 uur en de slaap kwam om de hoek kijken. Na het aanschaffen van wat lekkers en het bezoeken van een ouderwetse platenzaak ben ik naar het hotel terug gelopen.

Hotel guesthouse Vertoef

Gevel guesthouse Vertoef.
De gevel van Guesthouse Vertoef, vlak naast de stadsschouwburg van Nijmegen.

Na zo'n 14000 stappen en een wekker die al om 05:00 uur ging vond ik het wel tijd om me terug te trekken. Na nog een colaatje te hebben gedronken, wat TV te hebben gekeken en na het typen van de vorige blog ben ik gaan slapen. De bedden waren zowel lang als hard, de perfecte combinatie voor mij!

Goedemorgen Nijmegen

Terwijl het buiten nog donker was zat ik aan een biologisch, duurzaam maar niet zo'n heel speciaal ontbijtje met standaard PickWick thee. Na het uitchecken was het gouden ochtendgloren ook aanwezig.

Goedemorgen Nijmegen.
Goedemorgen Nijmegen.

Eigenlijk was het weer net als gisteren, bijzonder warm voor de tijd van het jaar. Ik heb vorige week zelfs nog een nieuwe winterjas gekocht, maar ik ben benieuwd of ik die op deze manier nog nodig ga hebben.

De treinen reden ook weer allemaal keurig op tijd en na circa tien minuten reistijd stond ik op station Dukenburg. Kortom een heel stuk relaxter dan om vijf uur je bed uit!

De tweede cursusdag

De voordeur van Planon.
De voordeur van Planon.

De tweede cursusdag pakt logischerwijs (na een recap) de draad weer op van de eerste cursusdag. Afgezien van dat iedereen andere kleren aanhad, er andere receptionistes waren en de keuze bij de lunch totaal anders was, kon je het verschil niet merken.

Tijdens deze twee dag hebben we ons met name bezig gehouden met velddefinities en filters. Uiteraard waren ook de basiselementen van de eerste cursusdag steeds weer van de partij. En ik kan nu wel voor mezelf zeggen dat de basisstructuur van Planon me duidelijk is. Het enige waar ik me zorgen over maak is dat de toepasbaarheid binnen het Horizon College klein is. Alle gebruikers zijn immers al toegevoegd en verdeeld in verschillende gebruikersgroepen. Daarnaast hebben we geen digitale zandbank en om nou in een live omgeving dingen te gaan proberen, dat gaat me net even te ver.

Weer naar huis

Het duurde allemaal kort, maar wat ik wel weet is dat dit een voor mij een speciale ervaring was. Niet eerder heb ik iets als dit ondernomen, niet eerder was ik sinds ik met Dorien ben een nacht ergens anders. Ook al waren hier geen collega's bij, is dit wel de werksfeer die ik miste. Wat ik niet miste was de trein van Utrecht naar Alkmaar, vol in de spits. Maar ik denk dat iedereen dat wel begrijpt...