Mijn Fat Shark HD3 ervaringen

In 2017 heb ik de Eachine VR-D2 Pro FPV boxed goggles gekocht bij een Chinese website. Op zich werkt het allemaal prima, maar het werkt voor mij verre van optimaal. Zo heb ik iedere keer hoofdpijn na het vliegen, is de pasvorm voor mij niet oké, is het een 16:9 beeldverhouding en is het nogal een gevaarte om in je rugtas mee te nemen. Daarom heb ik na lang wikken en wegen de Fat Shark HD3's in januari van dit jaar bij Quadcoptersenzo gekocht. De hoofdpijn is weg en de pasvorm is een lichtjaar beter.

Toch nog steeds hoofdpijn!

Ja echt waar, echter heb ik nu geen hoofdpijn van het scheel kijken of de pasvorm of de 16:9 beeldverhouding, maar van de prijs. Voor alleen de bril betaalde ik € 489,00 wat bijna het zevenvoudige is van de VR-D2 Pro. Maar of ik dit nu daadwerkelijk in de bouwkwaliteit van de Fat Shark terug zie?

Mijn bril stond aan de binnenzijde niet loodrecht op elkaar. Ook valt het me tegen hoeveel licht er nog door de kiertjes naar binnen komt, dat de bril altijd wat afzakt en dat het beeld naar de randen toe doezelig is.

Op deze foto zie je waar een stukje van de bril is afgebroken.
Op deze foto zie je waar een stukje van de bril is afgebroken.

Om de bril loodrecht op elkaar te krijgen moesten de behuizing en face plate los gemaakt worden. Bij het in elkaar zetten, wat ik mijn inziens goed en netjes deed, heb ik het wel gepresteerd om een stukje van de bril af te breken. Het stukje wat onder het afgebroken stukje zit, heeft ook zijn beste tijd gehad.

Ik bedoel de Fat Shark is natuurlijk voor het oog gewoon een mooier product. Ook qua mobiliteit en ruimte in de rugtas past het veel beter. Toch knaagt het aan me dat ik het bedrag veel te hoog vind. Ik vond het dan ook echt een tegenvaller dat het menu van de Fat Shark gelijk qua uiterlijk gelijk is aan die van de Eachine. Er wordt dus op een bepaalde manier dezelfde software gebruikt.

De Eachine is goedkoop en dusdanig simpel, dat je de bril ook zonder stress open durft te maken. Ook geeft de band die over je hoofd loopt extra comfort.

Furious FPV True-D 3.6 video-ontvanger

De Furious FPV True-D video-ontvanger.
De Furious FPV True-D video-ontvanger.

Voordat je je Fat Shark HD3 kunt je gebruiken, dien je een video-ontvanger te kopen en op je bril te plaatsen. Er zijn aardig wat gangbare opties, variërend van dertig tot honderdzestig Euro.  Zelf heb ik gekozen voor de True-D van Furious FPV. Deze heb ik bij HobbyKing voor € 65,- kunnen bestellen inclusief gratis verzending.

Op de True-D kun je twee antennes schroeven. Gebruikelijk is om een omni directionele en een directionele antenne te gebruiken. De omni antenne pakt signaal van alle kanten goed op, de directionele pakt het signaal uit één richting goed op. Je kan deze verschillende antennes goed vergelijken met een reguliere gloeilamp en een zaklamp. De gloeilamp verlicht alles, terwijl de zaklamp een lichtbundel heeft.

De video-ontvanger ontvangt met twee antennes dus twee videosignalen. Het beste videosignaal wordt aan de gebruiker (in de vorm van video) getoond. Dit principe heet antenne diversiteit.

Helderheid van de LED schermen

De knoppen op de bovenzijde van de Fat Shark HD3.
De knoppen op de bovenzijde van de Fat Shark HD3.

Met de knoppen bovenop de bril kun je de bril bedienen. Zo kun je de helderheid van de LED schermen bepalen aan de hand van twintig niveaus. Over het algemeen genomen heb ik de helderheid van mijn mobiele telefoon altijd op het laagst staan. Bij Fat Shark is dit omgekeerd en staat de helderheid op twintig. Kortom de helderheid of felheid van het scherm is niet heel hoog.

Ook kun je van kanaal wisselen door op één van de CH knoppen te klikken. Echter heb ik deze nog niet gebruikt. Met de VOL knoppen kun je het volume aanpassen. Aan de onderzijde van de bril zit namelijk nog een audio-uitgang voor een hoofdtelefoon. Mits je quad het ondersteund kun je dat ook live horen welk geluid de drone maakt.

Lichtlekkage

In het ontwerp van de bril zitten wel wat kiertjes en openingen. Zeker wanneer je de True-D in de bril steekt ontstaat er een kiertje. De True-D sluit namelijk heel strak op de Fat Shark aan. Dit is genoeg om wat licht naar binnen te laten glippen. Ik heb dit opgelost door de module er weer uit te halen en isolatietape aan de binnenzijde te plakken.

Lichtlekkage is met name in de zon vervelend, het haalt je focus van het beeldscherm af waardoor je minder goed vliegt. Daarnaast zie je de lichtlekkage maar met één oog, waardoor het lijkt of je iets minder scherp ziet.

Ontvangen videobeelden opnemen

De eerste week was het letterlijk klooien om uit te vinden hoe de DVR werkte. DVR staat voor Digital Video Recording en betekent dat je de videobeelden die je in de bril ziet, kunt opnemen middels een SD kaart (ook wel TF).

Met de HD3 kun je op verschillende manieren opnemen. Allereerst manueel en op deze manier dien je zelf op record en stop te klikken. Ook kun je er voor kiezen om op te nemen wanneer je de bril aanzet. Hierin heb je wel twee varianten, wanneer je geheugenkaart vol is kun je er voor kiezen om oude beelden te overschrijven. Anders is het kaartje gewoon vol en neemt deze niet meer op. Over het algemeen is de bril slim genoeg om te herkennen wat ruis is en dit juist niet op te nemen.

Afspelen van de gemaakte videobeelden kan ook in de bril. Handig wanneer je bent neergestort maar niet precies weet waar dat was. Of wanneer je gewoon wilt bewijzen dat je een andere drone echt niet hebt gezien.

Op vakantie filmpjes maken met Tiny Whoops is erg leuk!
Op vakantie filmpjes maken met Tiny Whoops is erg leuk!

DVR is vooral leuk om filmpjes mee te maken met kleine drones die geen volledige HD camera kunnen tillen. Bijvoorbeeld op vakantie, zeker kinderen reageren er erg leuk op.

Neergestort en onvindbaar?

Kun je na het bekijken van video je drone echt niet meer vinden? Dan kun je ook proberen om dit met je directionele (patch) antenne te doen. Je hebt hier wel een module voor nodig die aangeeft hoe sterk het ontvangen signaal is.

Wanneer je alleen de directionele antenne gebruikt en deze in een richting houd, word er een signaalsterkte gegeven. De drone ligt waar de signaalsterkte het hoogst is, loop dus die richting uit en gebruik de bril als een soort van zaklamp.

Zwart wit beeld?

De video feed is in zwart wit bij de Tiny 6X op mijn HD3.
De video feed is in zwart wit bij de Tiny 6X op mijn HD3.

Voor op vakantie heb ik een kleine quadcopter met een kleine radio gekocht. De Tiny 6X RTF van LDARC. De HD3 ontvangt toont mij het videosignaal van deze drone in zwart wit, maar de opgenomen DVR beelden zijn wel in kleur. Mijn oudere Eachine VR-D2 Pro bril toont de beelden wel in kleur.

Na wat onderzoek op internet schijnen Fat Shark's niet met alle camera's over weg te kunnen. Dit resulteert dan blijkbaar in het bovenstaande. Niet iets wat je verwacht van een dergelijk high-end product.

Fat Shark HD3 versus HDO

Had ik achteraf beter een paar maanden kunnen wachten en een HDO moeten kopen? Ik weet het niet, de enige voordelen wat ik tot dusver over de HD3 zie, is dat de module bay meer stroom kan geven en zo beter voorbereid is op de toekomst. In de nabije toekomst komen er namelijk een aantal video-ontvangers op de markt die meer stroom nodig hebben. Daarnaast kunnen de OLED's in de HDO feller dan de LED's in de HD3.

Nu een paar maanden na mijn aanschaf van de HD3, is deze behoorlijk in prijs verlaagd. Dus als ik wel iets langer had gewacht, had ik dezelfde bril in combinatie met een betere video-ontvanger kunnen kopen voor hetzelfde geld.

Qua beeld geloof ik dat de HDO beter zal zijn, maar ik zie met de HD3 ook prima. Zeker wanneer er in de toekomst een module als de RapidFire van ImmersionRC op zit.

ImmersionRC RapidFire

De RapidFire lijkt qua idee met betrekking tot vormgeving veel op de True-D. Ongeveer dezelfde afmetingen, een LED display, je kan er twee antennes op schroeven en een paar knopjes.

Qua functionaliteit heeft de RapidFire echter een zeer groot voordeel over de True-D. Waar video-ontvangers voorheen gebruik maakten van antenne diversiteit (het beste videosignaal wordt gebruikt). Geeft de RapidFire een analoog signaal door wat is opgebouwd uit twee videosignalen welke zijn samengesmolten met behulp van algoritmes. Dit resulteert in een video feed waarin nauwelijks zichtbaar signaal verlies voorkomt.

Wil ik dit? Ja natuurlijk! Ik bedoel buiten heb ik niet heel veel last van signaal verlies, maar binnen in het Sportpaleis is het regelmatig drama. In deze gevallen komt de RapidFire volledig tot zijn recht. Maar om nou mijn Fat Shark van heel veel geld open te maken, er een kabel in te monteren en weer dicht te maken? Dat zie ik tot dusver nog niet zitten.

Na Facebook contact met Sander Sassen van ImmersionRC, blijkt dat je de bril niet open hoeft te maken. Er wordt een dunne plakkende kabel van 0,2mm dik meegeleverd die je aan de buitenzijde op je bril kunt plakken. Ook worden er stickers meegeleverd die je over de kabel kunt plakken waardoor alles een mooi afgewerkt is. Open maken is wel noodzakelijk wanneer je de twee module bay al in gebruik hebt.

Aan het einde van deze maand worden de eerste RapidFires verzonden. De RapidFire is nu met tien euro korting bij verschillende webwinkels voor te bestellen. De module zelf kost daardoor € 149,- of € 169,- wanneer je er het ImmersionRC antennepakket er bij koopt.

Quadcoptersenzo.nl
Multirotorparts.nl

Fat Shark HD3 conclusie

Over het algemeen ben ik erg tevreden met de HD3. Ze zijn comfortabel werken over het algemeen prima, maar hebben een paar minpunten.

  • Lichtlekkage
  • Doezelige beeldschermranden
  • Hoge aanschafprijs (inmiddels verkrijgbaar voor € 399,-)
  • Twee stroomaansluitingen op de bril (één voor ventilatie en één voor algeheel)

Als ik langer had gewacht met het aanschaffen van deze bril, had ik waarschijnlijk wel voor de HDO gekozen. Voornamelijk met de reden dat je geen extra stroom uit de andere module bay hoeft te halen. Daarnaast heb je het voordeel dat het een nieuwer product is, wat weer langer meegaat.

Daarnaast valt het me op dat je voor de high-end prijs van Fat Sharks geen eindproduct mag verwachten. Er zit bijvoorbeeld geen aan- uitknop op de bril en je moet twee stroom toevoeren aansluiten om ook de ventilator aan te zetten. Dat er geen OSD in de bril zit is voor mij persoonlijk geen zaak.