Zondigen bij de McDonald's

Na twee weken van vakjes afvinken met Maud en Pim was het afgelopen vrijdag en zaterdag zover, een half weekendje Efteling! Precies een jaar geleden waren we toevalligerwijs ook geweest, dus de verwachtingen waren hoog gespannen bij de kinderen. De Droomvlucht, het Sprookjesbos en de Carnival Festival stonden hoog op het verlanglijstje en maakten alle verwachtingen weer waar. Aan het einde van de dag moest er natuurlijk ook gegeten worden. Afgelopen jaar waren we lopend vanaf de camping gegaan en hebben we op de weg terug een snackbar aangedaan. Dit jaar hadden we de (door ons zelf opgelegde) keuze tussen de Wok of King en de McDonald's.

Chinees en andere Oosterse afhaalmaaltijden en ik gaan niet bepaald goed samen. De afgelopen vijf keer dat ik geweest ben of besteld heb, ben ik ook vijf keer ziek geweest. Van echt kotsend, tot aan met hartkloppingen op de bank. Volgens mij ben ik niet bestand tegen de smaakversterkers van de Nederlands Oosterse keuken. Daarom viel de keuze op de Mac.

Met recht snel eten

Maud en Pim zijn wel eens eerder bij de McDonald's geweest voor een ijsje, maar nog nooit om te eten. Na het parkeren en het naar binnen lopen, worden we geconfronteerd met een bestelcomputer. Terwijl de kinderen verwend worden met kleurplaten, ballonnen, vlaggetjes en een speelhonk bestellen wij wat we denken nodig te hebben.

Eerlijk toegegeven kom ik de laatste tijd wel vaker bij de McDonald's. Het is de napraat plek van Dutch Drone Squad na een vliegsessie in het Sportpaleis. Waar anderen dan volledige menu's bestellen, bestel ik een milkshake.

Nu was ik dat weer van plan, echter had ik toch ook beste trek na een dag slenteren. En ik weet niet wat me bezielde, maar ik heb er een super sized BigMac menu van gemaakt.

Iedereen die me een beetje kent, weet dat ik de afgelopen twee jaar zwaar geminderd ben met het eten van suikers en vlees. Als ik dan al vlees eet, stel ik er de eis aan dat het biologisch en duurzaam is. Zoals de onderstaande afbeelding illustreert is dat nu niet goed gegaan.

BigMac van de McDonalds over 25 jaar nog een keer?
BigMac van de McDonalds over 25 jaar nog een keer?

De McDonald's is niets natuurlijk niet te verwijten dat ik deze keus gemaakt heb. Om naar de Mac te gaan hadden we immers zelf bepaald. Wel vind ik het fijn om te zien dat de Mac producten aanbied om het wat gezonder te maken. Denk dan aan bijvoorbeeld snoeptomaatjes en biologische melk. Ook dat je bestelling aan tafel wordt bezorgd is mijn inziens een behoorlijke verbetering vergeleken met mijn laatste diner bezoek een jaar of elf geleden.

Biologische melk? Dat dan weer wel!
Biologische melk? Dat dan weer wel! Maar jemig hé, wat een afvalberg!

Verantwoordelijkheid

Maar goed, ik heb nu mijn zonde opgebiecht en de verantwoordelijkheid hiervoor volledig bij mezelf neergelegd. Wat me tegenvalt na een maaltijd bij de Mac is de hoeveelheid afval die je er aan overhoud. Alles van het fastfood menu komt wel in een doosje van karton of plastic.

Natuurlijk kun je dit recyclen, maar hoe cool zou het zijn als de McDonalds aan de slag gaat met spoelkeukens! Wanneer je dan een menu bestelt om "hier" op te eten, krijg je alles mooi op een bord geserveerd. Bestek is mijn inziens niet eens nodig, dat gebruik je nu toch al niet, hoe gaaf zou dat zijn! Hetzelfde geldt dan natuurlijk voor de dranken in een mooi glas.

Opgeruimd staat netjes!

Opgeruimd staat netjes! Opgeruimd staat netjes!

Met al die rommel van het menu op tafel raak ik nogal gestrest. Niet alleen bij de Mac trouwens, ook op mijn eigen bureau, op een willekeurig terrastafeltje en noem maar op. De kans is daarom groot dat ik de spullen op de tafel wat compacter neerzet en het allemaal wat opgeruimder oogt. Zo ook bij de McDonald's, dit creëert direct meer ruimte om de zojuist gekregen Pieter Konijn spelletjes te spelen.

In de ban van McDonald's Pieter Konijn spelletjes.
In de ban van McDonald's Pieter Konijn spelletjes.

Grappig is wel dat wanneer je het afval verzameld in happy meal dozen, je deze niet makkelijk in het afvalpunt kunt laten glijden. Kortom ik zal wel weer lastig zijn met mijn opruim tik.

Volgend jaar weer McDonald's?

Nu we twee jaar op rij na een bezoek aan de Efteling buiten de deur gegeten hebben, kan ik zeggen dat het eerste jaar bij de snackbar me beter is bevallen. Het is natuurlijk even vet en ongezond, maar wat mij betreft is er meer keuze, vult het beter, is de patat lekkerder en kun je kiezen voor pindasaus.