Torvol Quad Pitstop Backpack Pro, wat een ruimte!

Drie weken geleden heb ik met Vince Irie (Jedeye) en Andrzej Krasny (SirCrashaLot = Nederlands Kampioen Drone Racen 2017) gevlogen in het Sportpaleis in Alkmaar. Beiden kwamen ze aanzetten met een Quad Pitstop Backpack Pro rugtas van het merk Torvol. Waarvan ik na een korte blik best onder de indruk was. Veel ruimte en veel handige opbergvakken, en met name die handige opbergvakken ontbreken in mijn huidige Targus Grid 16" Advanced rugtas.

Mijn huidige Targus Grid 16" Advanced rugtas

Targus Grid 16 Advanced.
Mijn huidige Targus Grid 16 Advanced rugtas.

Wanneer je wilt gaan vliegen met één of meerdere quadcopters, heb je een behoorlijk arsenaal aan reserveonderdelen, batterijen en andere spullen zoals je radio, FPV goggles en gereedschap nodig. In mijn huidige rugtas zit voornamelijk één grote open ruimte waarin je al je spullen kwijt kunt. Zelf heb ik mijn radio, goggles en gereedschap allemaal in stevige ritsdozen zitten. Hierdoor is het een kwestie van handig stapelen, tas dicht ritsen, quadcopter opbinden en gaan.

Een stapel van ritsdozen zoals deze in mijn Targus rugtas zouden zitten.
Een stapel van ritsdozen zoals deze in mijn Targus rugtas zouden zitten.

Als ik echter meerdere quadcopters mee neem, neem ik die weer in hun eigen ritsdozen mee. Hierdoor loop je al snel met een rugtas en twee draagtassen rond. Zeker werkbaar maar niet uitermate handig. Ook heb ik in het verleden mijn Lowepro Photo hatchback rugtas gebruikt. Deze was zeker niet geschikt voor drones.

Betaflight Hive & Lowepro BP X serie

Kortom ik was al even aan het rondkijken naar een nieuwe of andere rugtas, echter een tweehonderd Euro voor een rugtas vind ik gewoon echt teveel. Zeker wanneer je de BP X1 van Lowepro vergelijkt met mijn huidige Targus, is het geen verbetering. De BP X3 is echt een mooie en functionele tas, maar wederom is die tweehonderd Euro gewoon te veel. Daarnaast is de Hive rugtas van Betaflight ook een hele mooie rugtas echter, voor zover ik weet, niet in Nederland verkrijgbaar.

Bezorging van de Torvol Quad Pitstop Backpack Pro

Na de snelle blik in het Sportpaleis en na wat rond te vragen bij andere gebruikers van deze tas, heb ik de IndieGoGo campagne van Torvol (met dank aan Walter Kort) ondersteunt. Voor € 144,- zou ik de rugtas en een Lipo safe pouch als één van de eersten thuis ontvangen.

Mooi stevig verpakt in een doos met het Torvol logo, ik hou er van!
Mooi stevig verpakt in een doos met het Torvol logo, ik hou er van!

Afgelopen vrijdag was het zover. DHL bracht het stevige en verrassend zware pakket prima op tijd aan huis. Na een snelle uitpaksessie, het maken van wat foto's, het bestuderen van alle mogelijkheden en het proef opbinden van meerdere quads, was het echter tijd voor iets anders. Een rit naar een B&B in Kaatsheuvel, om de volgende dag naar de Efteling te gaan met het gezin.

Precies pas in de doos!
Precies pas in de doos!

Quad Pitstop Backpack Pro staat te stralen met twee opgebonden quads.
Quad Pitstop Backpack Pro staat te stralen met twee opgebonden quads.

Inmiddels in het zondag, zijn we weer thuis en staat de Quad Pitstop Backpack Pro hier in mijn kantoor aan huis nog steeds te stralen. Ik blijf verbaasd over de hoeveelheid praktische ruimte in de tas. Zeker wanneer je je realiseert dat deze Torvol - en mijn Targus rugtas vrijwel even groot zijn.

Praktische ruimte

Snel bovenvak voor persoonlijke bezittingen

Bovenvak voor kleine persoonlijke spullen.
Bovenvak voor kleine persoonlijke spullen.

Dit is een ideaal vak om spullen op te bergen die je snel nodig kunt hebben. Denk aan je portemonnee, OV-chipkaart, mobiele telefoon of zonnebril. Houd er met betrekking tot je bankpassen en chipkaart rekening mee dat aan de andere kant, aan de binnenzijde, zich de magnetische houder bevind.

Zijvakken Quad Pitstop Backpack Pro

Aan beide zijden van de rugtas vind je een vak dat open te ritsen is. Op deze vakken heb je een mesh steekvak. Hierboven zit ook een clip waardoor je makkelijk een statief of vouwstoel mee kunt nemen. Zelf gebruik ik dit niet, waardoor ik de clips kan gebruiken als extra montagepunten voor twee quadcopters.

Zijvak met anti doorboor vak.
Zijvak met anti doorboor vak. Voor propellers?

Na het open ritsen komen er nog meer vakken te voorschijn. Aan de linkerzijde is het voornamelijk een groot vak met één extra (groot) ritsvak. Het lijkt me dat dit vak bedoelt is voor de opslag van propellers.

Zijvak met meerdere vakken.
Zijvak met meerdere anti doorboor vakken, een normaal vak en een mesh vak.

Aan de rechterszijde zijn er drie kleinere ritsvakken en een vak dat gesloten wordt met een klittenband strip. Vooralsnog heb ik niet echt een idee wat ik hier in ga bewaren. Lineaire antennes en de handleidingen van verschillende VTX-en misschien?

Magnetische houder

Magnetische houder, nooit meer schroefjes en bitjes kwijt!
Magnetische houder, nooit meer schroefjes en bitjes kwijt!

Hier ben ik persoonlijk erg blij mee, een los gedraaid schroefje stop je in de magnetische houder en leg je niet meer op een tafel! Die raak je dus niet meer kwijt. Tenminste, als je hem er niet ingooit op de verkeerde plek, dan stuitert de schroef er zo weer uit. Slechts een stukje in het midden is magnetisch.

Laptopvak

Laptop glijd er makkelijk in.
Laptop glijd er makkelijk in.

In vergelijking met de Targus is dit vak zeker weten een stuk groter. Wat ik erg mooi aan het laptopvak van de Targus vind, is dat het vak de zijden van de tas niet raakt. Als je je tas laat vallen, zal de laptop nooit op een hoek kunnen vallen.

Laptop in de Quad Pitstop Backpack Pro.
Laptop in de Quad Pitstop Backpack Pro.

Bij de Torvol Quad Pitstop Backpack Pro is het laptopvak eigenlijk een groot open vak wat tegen je rug aan leunt. Niet perse een nadeel, maar misschien wel een verbeterpunt voor latere versies? Aan de zijden zit wel gewoon een laagje zacht materiaal wat je laptop beschermd. Ook zit er in dit vak weer een groot mesh vak. Mijn grote 15" laptop van 26mm dik past er met gemak in, grotere laptops dienen echt dunner te zijn om goed te passen.

Dividers met mesh steekvakken

De Quad Pitstop Backpack Pro werkt dividers. Dit zie je ook veel terug bij fotocamera tassen en met deze dividers kun je je eigen indeling in de tas maken. Wat mooi is van de Torvol dividers is dat deze mesh steekvakken hebben. Handigheid ten top om bijvoorbeeld gereedschap mooi te scheiden.

Pitstop en cleanseat

Pitstop en cleanseat helemaal uitgevouwen.
Pitstop en cleanseat helemaal uitgevouwen tot pit area.

Als je je rugtas openklapt, kun je het open geklapte stuk als een heuse pit area gebruiken. Daarnaast is er ook aan vieze knieën gedacht en kun je een klein (circa 500x500mm) zeiltje uitvouwen om op te knielen. "Worship your Quads!"

Leuk gevonden en zeker handig om te gebruiken wanneer je buiten aan het vliegen bent. Wel wordt er geadverteerd dat het pitstop gedeelte een vlak oppervlak is. Dit is niet helemaal het geval, want aan de andere zijde van de pitstop monteer je normaal gesproken je quads. Voor deze montage zijn er clips en beschermers die het pitstop oppervlak bobbelig en oneven maken. Er zit geen harde plaat in om het geheel te ondersteunen en vlak te maken.

Draagcomfort

De achterzijde van de Quad Pitstop Backpack Pro en mijn eerdere rugtassen.
De achterzijde van de Quad Pitstop Backpack Pro en mijn eerdere rugtassen.

De Quad Pitstop Backpack Pro is een forse tas, maar als ik er zo naar kijk niet oncomfortabel. De schouderriemen zijn lager op de tas gestikt, waardoor de tas standaard iets hoger op je rug hangt.

Borstband is in hoogte en de breedte verstelbaar.
Borstband is in hoogte en de breedte verstelbaar.

De borstband is zowel in hoogte als breedte verstelbaar. Ook heeft de tas een heupband wat het lopen naar je favoriete spot een stuk comfortabeler zal maken.

Lipo safe pouch

De meegeleverde Lipo safe pouch.
De meegeleverde Lipo safe pouch.

Wanneer je de actie op IndieGoGo ondersteunde, kreeg je naast een financiële korting ook een Lipo safe pouch meegeleverd. Deze kun je gebruiken voor het bewaren van je Lipo batterijen. Volgens de specificaties kunnen er zo'n vijftien vermoedelijk 4S 1500mah Lipo's in passen.

De geopende Lipo safe pouch.
De geopende Lipo safe pouch.

Het is op zich een mooie tas die met zacht materiaal is ingelegd, maar ik vind het wel jammer dat er geen mooie stevige grip op zit. Dit zou het gevoel van een luxe tas sterk kunnen verbeteren.

Regenhoes

De rugtas is volgens mij op zichzelf al aardig bestendig tegen regen, wat erg fijn is. Dit blijkt uit de ritssluiting van het hoofdvak, deze zijn antivocht.

De standaard meegeleverde regenhoes.
De standaard meegeleverde regenhoes.

Torvol heeft verder gedacht en een regenhoes meegeleverd, voor wanneer je je quads op de tas hebt opgebonden. De regenhoes kun je door middel van een rits ook groter maken waardoor je grotere quads droog blijven.

Callsign tag

Callsign tag, leuke persoonlijke toevoeging!
Callsign tag, leuke persoonlijke toevoeging!

Simpel maar erg leuk bedacht! Bij het bestellen van je tas kun je je FPV callsign opgegeven. Deze wordt dan op een stuk rubber (?) gegraveerd en in je tas gestoken. Ben je je callsign zat, of wil je even anoniem over straat? Dan haal je de callsign er eenvoudig uit.

Conclusie en verbeterpunten

Ben ik blij met de tas? Ja! Maar als ik de Torvol vergelijk met de Targus, is de Targus qua bouwkwaliteit, luxe uitstraling en bescherming van een laptop stukken beter dan de Torvol en dat voor ongeveer de helft van de prijs. De Targus werkt prima wanneer je één quadcopter hebt en al je andere spullen in ritsdozen bewaard. Het is dan simpelweg stapelen.

Je kan echt een hele hoop FPV zooi meenemen met deze rugtas.
Je kan echt een hele hoop FPV zooi meenemen met deze rugtas.

De Torvol Quad Pitstop Backpack Pro heeft het grote voordeel van ontzettend veel verschillende spullen kunnen opbergen en dat is precies wat je uiteindelijk nodig hebt als FPV piloot.

Zoals je merkt uit mijn schrijven is de Torvol voor mij niet helemaal perfect. Dat ligt aan het volgende:

  • Draagriem voelt goedkoop aan
  • Ritssluitingen lopen stroef
  • De stof trekt op sommige plekken
  • Te weinig dividers voor tasinrichting
  • Bouwkwaliteit kan beter
  • Klein magnetisch vlak

Wil je meer weten over de Torvol Quad Pitstop Backpack Pro dat kan. Als je op de link hiervoor klikt, kom je direct op de productpagina op de website van Torvol uit. Ze hebben trouwens ook een niet-Pro versie, deze is wat kleiner en goedkoper, deze vind je hier.

Mocht je liever voor de Targus Grid 16" Advanced kiezen? Dan kun je bij de Decathlon voor ik geloof zes Euro een regenhoes kopen. Deze hoes heb je alleen nodig indien je een quad aan de buitenzijde van je rugtas opbind.

--- UPDATE 17 APRIL 2018 ---

Ik heb de tas deze afgelopen week een drietal keer goed op excursie mogen meenemen. En het is gewoon echt een mooie ruime tas, in mijn ogen zelfs zo ruim dat je scheidingswandjes te kort komt. Hieronder op de foto zie je mijn huidige indeling, helemaal onderin de Lipo tas, daarboven de regenhoes, FatSharks, en een doosje met gereedschap. Daarboven mijn Spektrum Radio, welke door zijn niet afschroefbare antenne extra veel ruimte inneemt. Op de bovenste "plank" ligt nog een doosje met antennes en andere kleine dingen.


Ik heb mijn Torvol vol geladen...

De regenhoes neemt best veel plek in, maar je kunt natuurlijk betwisten of je die altijd maar mee moet nemen? Zelf vind ik het wel praktisch dat je op eventueel onverwacht slecht weer voorbereid bent, dus ik neem de hoes (zeker op de fiets) graag mee.

De Pitstop Backpack Pro is mijn inziens een tas waar ik vanwege de ruimte enorm veel plezier aan ga beleven. Wel zijn er minpunten zoals de stroeve ritsen, weinig (en niet bij te bestellen) scheidingswandjes, de elastiek banden van de mesh vakken verliezen na korte tijd hun spanning en natuurlijk het prijskaartje.

Zelf heb ik de hele set voor € 144,- kunnen kopen, wil je alleen de tas nu kopen dan betaal je € 179,- en daar komt dan nog de Lipo tas bij. Voor dat geld had ik de Torvol Quad Pitstop Backpack Pro laten liggen.

Propeller opslagruimte.
Propeller opslagruimte.

Vol geladen met verschillende quads.
Vol geladen met verschillende quads (2x 5", 1x 4", 1x 2").