Fat Shark battery case FSV1814

Waar je ook kijkt, overal lees je dat de meegeleverde accu's bij Fat Shark brillen niet van al te beste kwaliteit zijn. De lipo is snel leeg en wanneer deze ook echt leeg is, is het schijnbaar niet altijd mogelijk om deze weer op te laden.

Na eigen gebruik kan ik ook bevestigen dat de batterij snel leeg is. Daarom ben ik gaan zoeken naar een andere (extra) oplossing, welke ik gevonden heb in de 18650 headset battery case FSV1814 van Fat Shark.

Twijfels

Ik heb wel getwijfeld of ik aan deze battery case wilde beginnen. Los van de case heb je namelijk 18650 batterijen en eventueel een dedicated lader nodig. Wat weer extra ruimte van mijn rugtas en bureaulade vraagt en een stuk uitzoek werk in andere techniek.

Wat voor mij de doorslag gaf was de prijs van goede 18650 batterijen. Voor twee 3400mAh NCR18650B batterijen van Panasonic betaalde ik € 9,58 en samen met de case kwam ik op € 22,24 uit. Vergeleken met een Tattu 2500mAh van € 22,99 is dit een koopje. Meer energie voor minder geld en nog een aantal andere voordelen.

Voordelen van de FSV1814

Batterijen in de battery case.
Batterijen wisselen is zo gepiept!

De FSV1814 battery case heeft in mijn ogen twee, eigenlijk drie, grote voordelen ten opzichte van de Tattu. Allereerst zoals in de vorige alinea het kostenplaatje, hierop aansluitend is het natuurlijk erg voordelig om een extra setje 18650 batterijen aan te schaffen. Op dat moment betaal je nog geen € 10,- voor een nieuwe "lipo". In dit geval klap je de case open, haal je de lege batterijen er uit, de volle erin en je kunt weer verder. Kortom je hebt maar één case nodig.

De batterijen zijn nog vol genoeg!
De batterijen zijn nog vol zat!

Naast dit kostenplaatje vind ik het persoonlijk erg fijn om snel te kunnen zien hoe "vol" de batterijen nog zijn. Aan de bovenzijde van de case zijn net als bij de standaard Fat Shark lipo een knop en vier LED's toegevoegd. Als je op de knop drukt, gaan er een aantal LED's branden. Hoe meer LED's branden, hoe meer energie er nog in de batterijen zit.

De case heeft trouwens dezelfde inkepingen aan de zijkant als de standaard lipo, waardoor deze makkelijk in je hoofdband (head strap) blijft zitten.

Formaat

De battery case en de standaard Fat Shark Lipo naast elkaar.
De FSV1814 battery case en de standaard Fat Shark lipo naast elkaar.

Wanneer je de FSV1814 naast de standaard lipo legt, zie je een behoorlijk verschil in grote. Mijn eerste indruk was dan ook: "Dat kan niet lekker zitten!". Maar eigenlijk merk ik bij het dragen geen verschil. Dit zowel in gewicht als formaat.

Hoe de battery case over mijn oor valt.
Ja ik weet het, ik moet naar de kapper... In ieder geval zie je hier hoe de FSV1814 battery case over mijn oor valt.

Ik heb een vrij vlak achterhoofd en een hoekige neus, waardoor ik mijn hoofdband altijd vrij ver omhoog trek. Misschien dat dit meespeelt bij het draagcomfort.

Uiteindelijk ben ik erg blij met de FSV1814. Ik kijk niet meer na iedere vlucht hoeveel LED's er nog branden, dus ik ben en vlieg een stuk rustiger. Hieronder volgen nog twee korte hoofdstukken over de batterijen en de lader die ik heb gekocht. Ook vind je helemaal onderaan de pagina links naar waar je de producten in deze review kan kopen.

Panasonic NCR18650B 3400mAh batterijen

Het koste aardig wat tijd om de juiste batterijen voor de case te vinden. Op Chinese websites ontbraken nogal eens specificaties, dus heb ik er voor gekozen om ze in Nederland bij BatterijService.nl te bestellen. Waar je op moet letten bij je aanschaf is als volgt:

  • De minimale benodigde capaciteit is 1500mAh;
  • Het systeemtype moet Li-ion zijn;
  • Je hebt een onbeschermde (unprotected) uitvoering nodig;
  • Het voltage moet 3.7 Volt zijn.

Ik heb niet getimed hoe lang ik met twee batterijen doe, maar het is wel significant (3 a 4 maal) langer dan de standaard accu. Wat ook logisch is daar de inhoud bijna twee keer zo groot is.

Nitecore Intellicharger new I2 lader

De standaard Fat Shark lipo kun je tegenwoordig via een USB-poort opladen. Deze luxe heb je met de FSV1814 niet. Om te laden moet je de 18650 batterijen uit de case halen en via een aparte lader opladen.

Om de 18650 batterijen te laden heb ik er dus voor gekozen om een extra lader aan te schaffen. Volgens mij kun je 18650 batterijen ook met je standaard lipo lader laden, maar hier wilde ik me niet verder in verdiepen.

Nitecore Intellicharger new I2 aan het laden.
Nitecore Intellicharger new I2 aan het laden.

De lader heb ik via AliExpress besteld voor ongeveer € 12,50 en deze doet er ongeveer drie tot vier uur over om twee 3400mAh batterijen volledig op te laden. Tijdens een laadsessie wordt de lader best wel warm. Er wordt maximaal geladen met 1 Ampère als je één batterij laad, laad je er twee dan is het 0,5 Ampère per batterij.

Naast 18650 batterijen kun je ook AA, AAA, AAAA (wist niet eens dat dat bestond), C en D opladen (Ni-MH/NiCd). Ook kun je een heel scala andere IMR, Li-ion en LiFeP04 batterijen opladen.

Snelle links

Mocht je één van de producten uit deze review willen kopen? Dan vind je hieronder een aantal links. Dit zijn geen affiliate links, gewoon simpele doorverwijzingen.