Knolselderij burgers; eenvoudig, snel, lekker en voordelig!

Soms hoeft lekker niet ingewikkeld te zijn, dit blijkt onder andere uit Jamie Oliver zijn nieuwste kookboek. Waar hij voorheen de nadruk legde op de maximaal te besteden tijd, legt hij de nadruk nu op vijf te gebruiken ingrediënten. En ik nu ook met knolselderij burgers die eenvoudig en snel te maken zijn, lekker zijn en ook nog eens goed voor de portemonnee!

Recent vond ik een knolselderij in onze koelkast die op moest. Soms maak ik er knolselderij frietjes van, maar dat was me te bewerkelijk. Het moest een eenvoudiger creatie worden. Na wat Googlen kwam ik het basisrecept tegen op Okoko. Mosterd en walnoten had ik niet voorradig, dus heb ik het recept iets uitgekleed en aangepast.

Schillen en raspen


Een geschilde knolselderij.

Waar je mee begint is het volledig schillen van de knol. Eerst snij je de hersenachtige onderzijde van de knol af, waarna je de knol op de snijplank ontdoet van zijn overige schil.


Deels geraspte knolselderij.

Daarna snijd je de knol in vier grote stukken, zodat je deze makkelijk kan raspen. Raspen kun je met een keukenmachine doen, echter kies ik er vaak om afwastechnische redenen voor om dit met de handrasp te doen.

Mengen van alle ingrediënten


Zo ziet het mengsel er met alle ingrediënten bij elkaar er uit.

Voeg 200 gram bloem, één theelepel bakpoeder, snufje zout, peterselie en 200ml water toe aan de geraspte knol. Pers vervolgens twee a drie teentjes knoflook erover uit. Kneed alles door elkaar tot er een goed gemengd plakkerig geheel is ontstaan.

Gekneede geraspte knolderij en overige ingrediënten.
Geknede, geraspte knolselderij en overige ingrediënten.

Verwacht niet dat het het mengsel vergelijkbaar is met een goed brooddeeg. De burgers krijgen hun stevigheid voornamelijk tijdens het bakken.

Knolselderij burgers maken en bakken


Knolselderij burgers klaar om te worden gebakken.

Maak nu van de bol de burgers, houd ongeveer een dikte van twee centimeter aan. Ik haal uit één knolselderij circa tien burgers.


Knolselderij burgers verdeelt over twee hapjespannen.

Zet een hapjespan op halfhoog vuur en schenk hier ruim olijfolie in. Als de olie warm is leg je de burgers in de pan en bak je deze ongeveer acht minuten. Draai ze trouwens wel regelmatig om, anders worden ze te snel bruin en uiteindelijk zwart.

Tips en voordeel

Deze burgers zijn koud ook lekker en zeer geschikt om in de broodtrommel mee te nemen naar bijvoorbeeld je werk. Ook kosten deze burgers een habbekrats aan zowel geld als tijd om te maken. Zeker in vergelijking met vlees en vleesvervangers die je kant en klaar in de supermarkt kunt kopen. En even nog voor de duidelijkheid; ik zou dit recept niet als een hoofdgerecht gebruiken, maar als een vleesvervanger.

De burgers kun je ook makkelijk invriezen en later weer in de oven op een lage temperatuur van 80 tot 100 graden opwarmen.


Gebakken knolselderij burgers.

Boodschappenlijstje voor 10 tot 12 burgers

Zoals gezegd zijn de burgers eenvoudig en goedkoop om te maken. De meeste mensen zullen met uitzondering van de knolselderij alle andere ingrediënten al in huis hebben. Stel dat je een knolselderij voor € 1,50 koopt, kost één burger je slechts vijftien cent!

  • Knolselderij (500gram na raspen)
  • Knoflook (2 a 3 teentjes)
  • Bloem (200 gram)
  • Gevriesdroogde peterselie
  • Bakpoeder (1 theelepel)
  • Snufje zout
  • Water (200ml)
  • Olijfolie