Canon 350D wordt EOS M6

Al jaren gebruik ik met plezier mijn Canon 350D, tenminste - als - ik hem gebruik. Vergeleken met de goede camera's in mobiele telefoons is een 350D een forse camera die je niet zomaar even meeneemt. De techniek van de 350D is zeker beter, maar voor familiekiekjes en online gebruik heb je tegenwoordig meer dan genoeg aan je mobiele telefoon. Wanneer je echt betere foto's wilt maken voor bijvoorbeeld een fotoalbum, dan schiet een mobiele telefoon door de grote van de beeldsensor echt te kort. Met mijn nieuwe Canon EOS M6 ben ik klaar voor de toekomst.

Ik zocht een nieuwe camera die makkelijk mee te nemen is, niet te zwaar is en allerlei moderne mogelijkheden heeft. Ook het maken van video's op 1080p en 60 frames per seconde stond op mijn wensenlijstje (psst... ik wil gaan beginnen met vloggen).

De doorslaggevende keuze

Als ik naar mijn wensen kijk vallen alle spiegelreflexcamera's sowieso af. Ik moet het hebben van een compact- of een kleine systeemcamera. Na uitgebreid onderzoek heb ik de keuze laten vallen op de Canon EOS M6. Dit omdat ik bij mijn 350D tal van accessoires heb verzameld die uitwisselbaar zijn met de M6. Dit zijn zijn extra lenzen en een flitser met bijpassende afstandsbediening. Ook was het prijsverschil met bijvoorbeeld Canon's G7X Mark 2 compactcamera met 60 Euro verschil (tijdens de BTW dagen van de MediaMarkt) te verwaarlozen. Een ander voordeel van de M6 over de G7X Mark 2 is de externe microfooningang voor kraakhelder geluid tijdens het filmen.

Meegeleverde accessoires

Als je de doos waarin zich de M6 bevind uitpakt kom je het volgende tegen:

 • Canon EOS M6 met bodydop
 • LP-E17 accu
 • LC-E17E acculader met netsnoer
 • Nekriem EM-300DB
 • Start-up handleiding


Mijn nieuwe Canon EOS M6.

Formaat en gewicht

De M6 is met een gemonteerde lens (15-45mm op full frame berekend) groter en zwaarder dan een compactcamera (inclusief accu en SD-kaart ... gram). Dat extra gewicht is natuurlijk nooit praktisch maar het geeft mij wel het gevoel een volwaardige camera vast te houden. Ook heeft de camera een ingebouwde flitser die je door middel van een schuifje kunt uitklappen.

Voordat je een foto kan maken

Voordat je de camera kunt gebruiken dien je de lens uit te schuiven. Dit doe je door een schuifje van je af te duwen en de lens voorbij het 15mm brandpunt te draaien. Voor mij persoonlijk is dit geen extra moeite, maar ik heb met mensen gesproken die dit als een deal breaker beschouwen. Verder heb je natuurlijk te maken met een lensdop die je af moet nemen en moet je de camera daadwerkelijk aanzetten.

Fenomenale autofocus

Wauw, wauw en nog eens wauw. Ik had niet heel veel verschil verwacht ten opzichte van mijn 350D, maar daar heb ik me aardig in vergist! De autofocus is ronduit fenomenaal en snel, zo kun je op het touchscreen aangeven waarop je de focus wilt leggen en de camera blijft dat object volgen. De foto's zijn dan ook allemaal goed scherp. Mocht je later je foto's anders willen belichten, dan kun je ook foto's in RAW schieten.

Voor het maken van foto's kun je kiezen uit allerlei programma's die je ook bij de grotere spiegelreflexcamera's aanwezig zijn. Ook heb je de mogelijkheid om twee programma's zelf volledig in te stellen.

Filmen in full HD met 60 frames per seconde

Een aantal jaar geleden heb ik een Canon Legria videocamera gekocht. Ondanks dat ik hier een aantal goed gelukte films voor vrienden en familie mee heb gemaakt, is het het toch niet. De kleine beeldhoek is dan met name het grootste obstakel.

Met de M6 schiet je film in maximaal full HD met 60 frames per seconde. Alle beelden worden daarnaast geoptimaliseerd met vijf-assige beeldstabilisatie. Van de microfoon moet je buiten geen wonderen verwachten, dus wanneer je goede audio wilt kun je gebruik maken van een externe microfoon.

Kantelbaar touchscreen van 3 inch

Bij deze camera heb ik slechts één negatief punt gevonden, waarmee ik al wel bekend was toen ik de camera kocht. Het scherm van de camera kun je omhoog klappen. Op deze manier kun je jezelf zien tijdens het filmen of bij het maken van een selfie. Mocht je de hotshoe in gebruik hebben voor bijvoorbeeld een externe microfoon, afstandsbediening of flitser, dan zie je jezelf niet meer en kun je de camera ook niet meer via het touchscreen bedienen.

Sterker nog, wanneer je accessoire in de hotshoe naar achteren uitsteekt, klapt het scherm niet volledig 180 graden omhoog. Wat op zich niet heel erg zou zijn, echter wordt het beeld op het touchscreen pas gedraaid bij 180 graden. Kortom je ziet jezelf op de kop.

Het touchscreen zelf werkt erg fijn, de gevoeligheid is in drie standen in te stellen en eigenlijk heb je via het touchscreen bijna de volledige controle over de camera. Ik schrijf bijna omdat je volgens mij niet de programma's kunt kiezen via het touchscreen.

Verder heeft de camera geen zoeker, dat betekend dat je echt alle foto's en video's via het touchscreen maakt. Ik kan me voorstellen dat dit voor sommigen als nadeel gezien wordt wanneer je op een zonnige dag met reflecties te maken hebt.

Connectiviteit, het delen van media

Ik begin de functies van de connectiviteit nog maar net te ontdekken, maar leuk is dit zeker. Aan de zijkant van de camera zit de connectiviteitsknop. Van hieruit heb je de mogelijkheid om een Bluetooth verbinding met een mobiele telefoon op te zetten, of je aan te melden bij een WiFi netwerk, of gebruik te maken van NFC.

Als je dit hebt gedaan en je hebt de juiste app op je telefoon geïnstalleerd, kun je eenvoudig foto's van de camera op je telefoon downloaden en vervolgens delen met vrienden, familie en onbekenden.


Een middag op het strand, geschoten met de EOS M6.

Accuduur en extra batterijen

Ik heb de camera nu een week in bezit en heb ongeveer 225 foto's en video's gemaakt op L en M resolutie. Ook staat de Bluetooth aan en is de accu nu op 50%. Een originele extra accu kost je ongeveer tussen de 50 en 60 Euro. Ook zijn er accus beschikbaar van andere merken, zo krijg je bij Cellonic een lader en twee accu's voor € 38,95. Let op! De accu's van Canon zijn gecodeerd, de camera herkent wanneer er geen originele accu gebruikt wordt. Dit heeft een aantal nadelen:

 • Je moet bevestigen dat je een niet-Canon accu gebruikt, waardoor je je garantie om zeep helpt.
 • Er wordt niet aangegeven hoeveel energie er nog in de accu zit.
 • De niet-Canon accu's kunnen niet worden opgeladen met een Canon lader.
 • De Cellonic lader kan beide soorten accu's wel opladen.

Functionele accessoires

Eerder schreef ik al dat je voor deze camera tal van functionele accessoires kunt kopen.

 • Flitser (via hotshoe)
 • Externe microfoon
 • Lenzen
 • Lens adapter
 • Elektronische viewfinder (via hotshoe)
 • Afstandsbediening (via hotshoe)