Groenteshoarma met gebakken aardappelblokjes

Een vette hap in combinatie met friet is natuurlijk erg lekker. Omdat ik bijna een jaar geleden begonnen ben met minder vlees eten, probeer ik soms alternatieve vleesloze vette recepten te bedenken. Zo ook groenteshoarma.

Aardappelblokjes voorbereiden

Begin met het schillen van de aardappels, snijd ze vervolgens in blokjes van circa 3x3cm. Doe de aardappelblokjes in een pan met water en breng ze aan de kook. Als de aardappelblokjes koken, laat ze dan ongeveer 4 a 5 minuten doorkoken. Als je ze langer kookt vallen ze bij het bakken uit elkaar. Giet de pan leeg in een vergiet en zorg ervoor dat alle aardappels in het vergiet belanden.

Groenten voor de shoarma snijden


Alle groenten gesneden en de gemarineerde vegetarische kipstukjes.

Terwijl de aardappelblokjes koken doe je de vegetarische kipstukjes in een kom. Voeg hier olijfolie en ruim shoarmakruiden aan toe. Hussel het goed door elkaar en proef een stukje om te zien of de smaak juist is.

Snijd de courgette, aubergine en paprika in grove stukken en hussel deze door elkaar in een kom. Ook de champignons moeten in grove stukken worden gesneden, doe deze vervolgens in bord of (andere) kom. Snijd ook de ui en rode uien in grove stukken en doe deze in weer een andere kom.

Groenteshoarma en aardappelblokjes bakken


Groenteshoarma en aardappelblokjes bakken.

Verhit een ruime hoeveelheid olijfolie in een bakpan op hoog vuur. Als deze heet is voeg je de aardappelblokjes toe. Hussel de aardappeltjes regelmatig door elkaar totdat ze een mooi gekleurd korstje hebben.

Doe wat olijfolie in een wok, als deze heet is bak dan de uitjes. Voeg na één a twee minuten de champignons toe. Champignons nemen olijfolie op, voeg daarom extra olijfolie toe wanneer het geheel droog oogt.

Voeg nu de overige groenten (courgette, aubergine en paprika) toe. Roerbak dit geheel ongeveer 10 minuten totdat de aubergine bijna gaar is. Voeg nu de gemarineerde vegetarische kipstukjes toe. Roerbak door totdat ook de vegetarische kipstukjes warm zijn. Als je een sterkere shoarmasmaak wilt, kun je altijd extra shoarmakruiden toevoegen.

Knoflooksaus maken


Zelfgemaakte knoflooksaus.

Doe een portie volle yoghurt in een schaaltje, voeg hier ongeveer 100 gram zuivelspread, bieslook en twee geperste teentjes knoflook aan toe. Roer alles door elkaar totdat er een egale massa is ontstaan.

Pitabroodjes warm maken

Pitabroodjes in de broodrooster.
Pitabroodjes in de broodrooster.

Je kan pitabroodjes op meerdere manieren warm maken. Mijn voorkeur gaat uit naar twee minuutjes in de broodrooster. Als je met veel mensen bent kun je de broodjes ook op de buitenrand van de wok leggen, of de oven gebruiken.

Serveren

Snijd een pitabroodje open en besmeer deze van binnen met knoflooksaus. Vul deze vervolgens met de groenteshoarma. Leg het broodje op een bord en voeg op het bord aardappelblokjes toe.

Boodschappenlijstje

Dit boodschappenlijstje voor groenteshoarma is voor vier volwassenen.

 • ¾ Courgette
 • ¾ Aubergine
 • Champignons (125 gram)
 • Rode paprika
 • Een ui
 • Twee rode uien
 • Acht pitabroodjes
 • Twee pakjes Vivera kipstukjes
 • Olijfolie
 • Volle yoghurt
 • Zuivelspread
 • Twee teentjes knoflook

Benodigde kruiden:

 • Bieslook
 • Shoarmakruiden