A.S.R. Vlieg Veilig app

In Nederland mag je niet zomaar overal maar met je drone vliegen. Er is natuurlijk regelgeving die beschrijft dat je niet over bebouwing, wegen, spoorlijnen en mensenmassa's mag vliegen. Maar er zijn ook zogeheten no fly zones, dit zijn gebieden waar je eigenlijk per definitie niet mag vliegen met een drone.

Om het gemakkelijker te maken heeft A.S.R. verzekeringen een app gemaakt voor zowel iOS als Android. De doelstelling van deze app is het samen veiliger maken van het luchtruim. Wie wil dat nou niet?

In de app kun je de no fly zones in Nederland op een Google Maps kaart bekijken en een pre flight checklist raadplegen. Ook kun je je vluchten opslaan in een logboek en je vluchten delen via sociale media. Volgens de A.S.R. slaan ze geen data op, volgen ze je niet en kunnen ze de app op geen enkele wijze koppen aan je premie of verzekering bij A.S.R.

De Vlieg Veilig app no fly zones

Als je de app op je smartphone of tablet hebt geïnstalleerd en je staat toe dat de app van je GPS gebruik mag maken. Dan zie je een kaart van Google Maps met een gele marker erover, deze staat voor de plek waarvandaan je wilt opstijgen. Ook zie je hier waar de no-fly zones liggen.

No fly zones Noord-Holland
Overzicht met no fly zones.

A.S.R. Vlieg Veilig app
Mooi! Op mijn favoriete plek mag ik gewoon vliegen.

Het logboek en de pre flight checklist

Je bent op locatie, je drone staat in de startmodus en je bedenkt dat je je vlucht wilt loggen met deze app. Je zet de marker op de plek waar je je bevind en je klikt op de ronde gele knop met de ingetekende drone. De app laat je nu een een scherm zien met een pre flight checklist. Vragen die voorbij komen zijn:

  • Drone gechecked?
  • Vlieg je niet boven: personen, bouwwerken, industrie, (spoor)wegen of verkeer?
  • Vlieg niet hoger dan 120 meter en houd je je drone in het zicht?
  • Houd je rekening met andermans privacy?
  • Land je als je een ander vliegend object of ander vliegverkeer ziet?
  • Zijn de weersomstandigheden goed en is er nog daglicht?
  • Ben je goed verzekerd?

Bij iedere vraag staat er ook een link naar een pop-up waarin meer informatie staat beschreven. Handig om beginnende piloten op het juiste spoor te krijgen en bewustzijn te creëren.

Als je alle checks hebt gedaan, klik je op "Start vlucht" en begint je vluchttijd te lopen. Vervolgens kun je op "Annuleren" of "Loggen" klikken. Klik je op loggen als je weer bent geland, dan wordt de vlucht opgeslagen in het logboek.


Einde van een vlucht die je hebt gelogd.

Instellingen

In het tabblad instellingen is het op dit moment alleen mogelijk om de algemene voorwaarden te raadplegen.

Conclusie

De duidelijke kaart met no fly zones is voor mij persoonlijk als piloot een uitkomst. Het is een hele verbetering ten opzichte van het digitale plaatje wat ik voorheen gebruikte. Met het logboek heb ik persoonlijk niet veel op. Van de meeste vluchten zul je sowieso een video hebben gemaakt, het is natuurlijk veel leuker om die te delen. Enige verbeterpunten die ik zie:

  • Herkennen van stedelijk gebied in de Google Maps kaart.
  • Is het donker dan niet vliegen.
  • Delen van het logboek naar sociale media in Android (nog) niet mogelijk.