Zoete sperzieboontjes uit de wok

Iets wat ik graag bereid zijn sperzieboontjes. Uiteraard zijn deze lekker met een gekookte aardappel en een stuk (vega) vlees, maar liever eet ik deze volgens mijn eigen oosterse, zoete recept. Het boodschappenlijstje vind je onderaan de pagina.

Het sperzieboontjesrecept

Je begint met het doppen en doormidden snijden van alle sperzieboontjes. Nadat ze gesneden zijn stoom of kook je deze tot ze goed beetgaar zijn. In de tussentijd snij je de champignons, de ui en de rode uien in stukjes van circa een centimeter.

Pak er nu een wok bij en doe hier een goede scheut olijfolie in. Voeg als de olie heet is de ui en de rode uien toe en bak deze. Voeg na een minuut of twee de gesneden champignons en eventueel de (vega) roerbakreepjes toe. Breng nu ongeveer 1,5 liter water aan de kook in een nieuwe pan.

De champignons nemen veel olie op, voeg daarom ketjap toe om het vochtig te houden. Maak het maar lekker nat! Als de champignons en uien goed zijn, zet dan het vuur uit en controleer of de sperzieboontjes al beetgaar zijn.

Als het water in de "nieuwe" pan kookt, voeg dan de rijst of mienestjes hier aan toe. Gebruik je de 2mm rijstnoedels? Wacht dan even, deze hoeven maar één minuut te koken.

Giet de boontjes af en voeg ze toe aan het ui champignonmengsel in de wok. Zet het vuur weer aan en wok de boontjes zodat ze een lekkere ketjap smaak krijgen. Wees niet te zuinig met de ketjap.

Kruiden toegevoegd aan de gewokte sperzieboontjes.
De kruiden zijn aan de sperzieboontjes toegevoegd.

Voeg na een minuut of vier, vijf, de volgende kruiden ruim toe: kardemom, kurkuma, gemberwortel, paprikapoeder, (cayenne)peper en een geperst teentje knoflook. Roerbak het geheel nu nog circa een minuutje. Gebruik je de 2mm rijstnoedels? Kook deze dan nu één minuut.

Alle pannen op het fornuis.
Schrik niet, de bereiding van het gebakken ei en de pindasaus worden in dit recept niet beschreven.

Zet het vuur onder de wok en de pan uit. Giet de rijst / mienestjes / rijstnoedels nu af en en leg een portie in een diep bord. Leg nu ook een goede schep oosterse sperzieboontjes uit de wok bovenop of naast de rijst / mienestjes / rijstnoedels. Smakelijk eten!

Sperzieboontjes uit de wok.
Sperzieboontjes uit de wok met gebakken ei, mie, pindasaus en wortelkomkommersalade.

Boodschappenlijstje

Basisingrediënten voor 3 of 4 volwassenen:

 • Sperzieboontjes (800 gram)
 • Champignons (125 gram)
 • Één grote ui
 • Twee rode uitjes
 • Teentje knoflook
 • Mienestjes / rijst / rijstnoedels 2mm
 • Olijfolie
 • Ketjap

Benodigde kruiden:

 • Gemberwortel
 • Kurkuma
 • Kardemom
 • Paprikapoeder
 • Cayennepeper

Je kan dit gerecht ook heel lekker maken door vlees(vervanger) toe te voegen in de wok:

 • Gebakken kipstukjes
 • Gebakken spekjes
 • Plantaardige kipstukjes
 • Pittige roerbakreepjes

Aanbevolen bijgerechten:

 • Pindasaus
 • Cashewnoten of pinda's
 • Komkommer
 • Gebakken eitje
 • Kroepoek
 • Tafelzuur