Review: Turnigy zes helpende handjes soldeerhulp

Als je aan drones begint of éénmaal begonnen bent, zul je merken dat je met het bouwen en repareren vaak een handje of zes te kort komt. Dit is een zogenaamde soldeerhulp. In mijn geval waren er twee inbegrepen in mijn Lidl soldeerbout houder, maar deze kon je alleen op een vaste afstand van elkaar gebruiken en de houder was van gewichtloos plastic gemaakt. Kortom deze schoof alle kanten op. Nadat de tips van deze soldeerbout na minimaal gebruik echt helemaal stuk waren, heb ik bij Conrad een nieuwe soldeerbout met een universele tiphouder en een wel bekend helpend handje met vergrootglas besteld.

Old skool helpend handje met vergrootglas.
Old skool helpend handje met vergrootglas. Rechts op de foto een deel van mijn soldeerbout.

Tot op heden gebruik ik de bout en het helpend handje met plezier, maar nog steeds komt het voor dat ik een handje te weinig heb. Dus tijdens de Hobbyking Cyber Sale heb ik mijn slag geslagen en de "Turnigy Strange hand six arm soldering station" besteld voor € 18,18. Deze wilde ik sinds dat ik begonnen ben met deze hobby al gaan gebruiken, dus met enige regelmaat hield ik websites als Banggood en Aliexpress in de gaten. Hier verkopen ze deze helpende handjes ook, maar dan onder andere merknamen en verbazingwekkend genoeg duurder.

Uitpakken van de soldeerhulp

Het soldeer station is goed verpakt in een stevig kartonnen doos van bescheiden formaat. Ook heb ik nog wat andere dingen besteld en alles samen kwam het in een grote omdoos aan. Alle onderdelen zijn ingepakt met geribbeld zacht materiaal.

Soldeerhulp verpakt in de doos.
Turnigy Strange hand six arm soldering station ingepakt in de doos.

Soldeerhulp in verpakking uitgestald op de werkbank.
De soldeerhulp nog ingepakt op de werkbank.

Alle onderdelen van deze soldeerhulp.
De soldeerhulp uitgepakt op de werkbank, klaar voor montage.

De zesarmige soldeerhulp monteren

Na al het plakband te hebben doorgesneden en na het lezen van de beknopte handleiding waarin voornamelijk gebruikstips staan. Is de tijd gekomen om alles in elkaar te zetten. De onderste en bovenste stukken van de armen moet je dus in elkaar klikken. Dit kost een aardige hoeveelheid kracht en mijn RSI polsjes waren hier dan ook niet bepaald blij mee. Natuurlijk is het wel gelukt.

Gemonteerde zeshandige soldeerhulp van Turnigy.
Tadaa! Gemonteerd en wel.

Specificaties, voor- en nadelen

Na de armen in elkaar te hebben gedrukt schroef je de volledige arm in de basisplaat. Het schroefdraad (1/4") van de arm (en de arm zelf ook) is van plastic, die van de basisplaat is van aluminium. Bij het aandraaien durf ik de armen niet heel vast te draaien in de angst dat het breekt. Ook het plastic waarmee de arm is opgebouwd is vrij stug, wanneer je een deel van de arm wilt draaien, draai je snel de arm van de plaat los. Ik weet niet of de armen tijdens al het toekomstig gebruik soepeler worden. De krokodillen klemmen zijn allemaal lekker zwaar, je hoeft je er geen zorgen over te maken dat deze snel loslaten.

Mocht je je nu afvragen wat voor vreemd iets erop de meest rechterarm gemonteerd is. Dat is de 5 Volt USB-ventilator van 30x30mm, deze kan tijdens het solderen de vrijgekomen rook een andere richting geven. Je kan deze dus op een vrije USB-poort van je PC gebruiken (kabellengte is 1 meter) of met bijvoorbeeld een powerbank.

Helemaal gemonteerd zoals op de bovenstaande foto weegt het geheel 949 gram, zwaar genoeg om tijdens de meeste werkzaamheden niet te verschuiven. Het verschuiven wordt ook voorkomen door de zes antislip voetjes aan de onderzijde van de basisplaat.

Universeel met andere soldeerhulpjes

Volgens mij is deze soldeerhulp vrijwel gelijk aan die op Banggood en Aliexpress.  Op Banggood kun je ook reserve armen of een arm met een LED-lampje kopen. Als ik naar de foto's op Banggood kijk en naar mijn eigen soldeerhulp verwacht ik dat deze armen volledig uitwisselbaar zijn.